Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα

Τα "Kλασσικά Kείμενα του Kίτρινου Αυτοκράτορα" (Huáng Dì Nèi Jīng, 黄帝内经) είναι τα αρχαία κείμενα που έθεσαν τις βάσεις για την ΠΚΙ και τη συστηματοποίησαν.  Εκτιμάται ότι γράφτηκαν μεταξύ 3ου και 2ου αιώνα π.Χ. την περίοδο Τσινγκ και Χάν από αρκετούς διαφορετικούς συγγραφείς. Αποτελούνται από δύο μέρη με 81 κεφάλαια γραμμένα με μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων. Το πρώτο μέρος "Απλές Ερωτήσεις" (sù wèn, 素问) παρουσιάζει κυρίως το θεωρητικό πλαίσιο της ΠΚΙ, καθώς και πρακτικά θέματα όπως μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Το δεύτερο μέρος "Πνευματικός Άξονας" (líng shū, 灵枢) καταπιάνεται κυρίως με την πρακτική του βελονισμού. Τα  «Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινα Αυτοκράτορα» μεταφέρθηκαν από άνθρωπο σε άνθρωπο αντιγράφοντας τα με πινέλο σε ξύλο μπαμπού ή σε μεταξένια υφάσματα ή χαράζοντας τα πάνω σε ξύλο ή πέτρα. Το αποτέλεσα αυτής της δύσκολης και απαιτητικής εργασίας ήταν πως έγιναν πολλές αλλαγές και αρκετά λάθη κατά την διαδικασία αυτή. Επιπρόσθετα ο κάθε ένας που αντέγραφε μπορεί να άλλαζε κάποια πρόταση σύμφωνα με την κατανόηση του και τις δικές του γνώσεις και πεποιθήσεις.
Ο Βαν Μπινγκ(wáng bīng, 王冰)είναι αυτός που έγραψε την καλύτερη έκδοση των Κλασσικών Κειμένων του Κίτρινου Αυτοκράτορα ανάμεσα σε αυτά που έχουν διασωθεί έως σήμερα. Αλλά δεν είναι το μοναδικό αντίγραφο. Κατά την αντιγραφή των κειμένων αυτών, ο Βαν Μπινγκ διόρθωσε πολλά λάθη που υπήρχαν λόγω της διαδικασίας της αντιγραφής και της λάθος κατανόησης ή των λάθος σχολίων που υπήρχαν από άλλους ιατρούς και συγγραφείς. Επίσης οργάνωσε τα κείμενα αυτά και πρόσθεσε τις δικές του ιδέες και εξηγήσεις. Για παράδειγμα πρόσθεσε πληροφορίες για τον χρονοβελονισμό, κάτι που αργότερα σχολιάστηκε αρνητικά από πολλούς δασκάλους, επειδή όπως χαρακτηριστικά είπαν, τέτοιες πληροφορίες δεν θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στα «Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα». Ο δάσκαλος και ιατρός αυτός ήταν ταοϊστής και για αυτόν ήταν πολύ σημαντική η διατήρηση της υγείας, καθώς και οι πληροφορίες σχετικά με το σκοπό αυτό. Για αυτό πρόσθεσε αρκετές πληροφορίες σχετικές με την διατήρηση της υγείας. Στα κλασσικά κείμενα «Απλές Ερωτήσεις» τα επτά κεφάλαια 65-71 (qī piān dà lùn, 七篇大论) αρχικά είχαν χαθεί και έπειτα προστέθηκαν από τον Βαν Μπινγκ. Το θέμα αυτών των κεφαλαίων αρχικά ήταν για τα πέντε στοιχεία και τα 6 κλιματικά τσι (五论六气). Ο Βαν Μπινγκ έγραψε για το ίδιο θέμα αλλά πιστεύεται πως πρόσθεσε περισσότερο τις δικές του ιδέες. Ο ίδιος είπε πως τα κεφάλαια αυτά προέρχονται από τον δάσκαλο του αλλά όπως γνωρίζουμε στην Κίνα είθισται όταν κάποιος έχει την δική του άποψη για κάτι, να λέει πως η γνώση αυτή προέρχεται από κάποιον σημαντικό και έμπειρο δάσκαλο. Τα κεφάλαια 72-73 λείπουν ακόμα και σήμερα από τα κλασσικά κείμενα «Απλές Ερωτήσεις».       

Ο Λιν Γι (林忆) ήταν ο πρώτος και σημαντικός εκδότης στην Κίνα, στον πρώτο εκδοτικό οίκο στην Κίνα. Έζησε στην δυναστεία των Σονγκ. Συνεργάστηκε με πολλούς δασκάλους που των βοήθησαν στην έρευνα και συστηματοποίηση πολλών κλασσικών κειμένων για την Κινέζικη Ιατρική. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμάτε η ανάγνωση των Κλασσικών Κειμένων του Κίτρινου Αυτοκράτορα μετά την δυναστεία των Σονγκ.

Ο Τζανγκ Τζι Τσόνγκ (张志聪) ήταν γνωστός ιατρός της δυναστείας των Τσίνγκ. Ο ιατρός αυτός προτιμούσε την συλλογική συζήτηση με συναδέλφους του, μετά από την εξέταση και θεραπεία των ασθενών. Έγραψε το βιβλίο «Ομαδική Συζήτηση στα Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα» (黄帝内经集注).   

Ο Γιανγκ Σανγκ Σαν (杨上善) κατά τη δυναστεία των Σούι χώρισε το περιεχόμενο από τα «Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα» σε 19 ενότητες, κάθε μια με ξεχωριστό θέμα. Τα κείμενα του ονομάστηκαν «Πολύ Απλές Ερωτήσεις των Κλασσικών Κειμένων του Κίτρινου Αυτοκράτορα» (黄帝内经太素). Το βιβλίο αυτό μετά την συγγραφή του έλειπε από την Κίνα, μέχρι την δυναστεία των Σονγκ. Στην δυναστεία των Τσινγκ υπήρξε ένας συλλέκτης, ο Γιανγκ Σόου Τζινγκ, ο οποίος σύλλεγε αρχαία αντικείμενα, ανάμεσα σε αυτά και ιατρικά κείμενα. Ο συλλέκτης αυτός βρήκε το παραπάνω βιβλίο στην Ιαπωνία, το αγόρασε και αντέγραψε 26 κεφάλαια και το επανέφερε στην Κίνα. Σήμερα έχουν διασωθεί μόνο αυτά τα 26 κεφάλαια των κειμένων «Πολύ Απλές Ερωτήσεις των Κλασσικών Κειμένων του Κίτρινου Αυτοκράτορα» (黄帝内经太素).          

Ο Τζανγκ Τζιε Μπιν (张介宾) στη δυναστεία των Μινγκ μη έχοντας πρόσβαση στα κείμενα «Πολύ Απλές Ερωτήσεις των Κλασσικών Κειμένων του Κίτρινου Αυτοκράτορα» (黄帝内经太素) έγραψε τα κείμενα «Ταξινόμηση των Κλασσικών Κειμένων»  (类经). Στα κείμενα αυτά ταξινόμησε σε δέκα κατηγορίες τα κείμενα «Απλές Ερωτήσεις». Όμως δεν κατηγοριοποίησε τα κλασσικά κείμενα «Πνευματικός Άξονας». 

Ο Λινγκ Τζονγκ Τζι (李中梓)  την δυναστεία των Μινγκ κατηγοριοποίησε τα κείμενα «Απλές Ερωτήσεις» σε εννέα ομάδες και έγραψε τα κείμενα «Σημαντικές Γνώσεις των Κλασσικών Κειμένων του Κίτρινου Αυτοκράτορα» (内经知要).