Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Μίμηση των Πέντε Ζώων

Το Γου Τσιν Σι (Wǔ Qín Xì, 五禽戏) πρόκειται για το τσι γκόνγκ «Μίμηση των Πέντε Ζώων» το οποίο δημιουργήθηκε από τον ιατρό Κινέζικης Ιατρικής Χουά Τούο (141-208 μ.Χ.). Το τσι γκόνγκ όπως και σχεδόν ότι υπήρχε την εποχή που δημιουργήθηκε, βασίζεται στους ίδιους θεωρητικούς πυλώνες με την Κινέζικη Ιατρική. Δηλαδή θεωρίες όπως γιν γιάνγκ, πέντε φάσεις-στοιχεία και θεωρία του ολισμού. Ο Χουά Τούο επίσης εμπνεύστηκε από την φιλοσοφία του Τάο, το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει «Το Τάο ακολουθεί το νόμο της φύσης» αλλά και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ζώων τίγρης, ελάφι, αρκούδα, ο πίθηκος, γερανός, δημιουργώντας αυτό το τσι γκόνγκ. Σκοπός του συγκεκριμένου τσι γκόνγκ είναι να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας και τη μακροζωία μέσω της μίμησης της φύσης, της συνύπαρξης με αυτήν και την ένωση με οτιδήποτε υπάρχει . Για αυτό είναι ιδανικό τσι γκόνγκ για όσους ασχολούνται με την Κινέζικη Ιατρική μιας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διατήρηση καλής υγείας του θεραπευτή αλλά και προταθεί ως μέθοδος άσκησης των ασθενών. Για παράδειγμα ασθενείς με πεπτικά προβλήματα μπορεί να χρησιμοποιούν το τσι γκόνγκ της αρκούδας επικουρικά κατά την θεραπεία τους.  Ο Χουά Τούο  υποστήριζε πως "το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται σωματικές ασκήσεις για να διατηρηθεί σε καλή υγεία, αλλά δεν πρέπει να γίνονται σε υπερβολή (πχ ασκήσεις με βαριά βάρη, πρωταθλητισμός κλπ). Η σωματική άσκηση προάγει την πέψη, την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής και την κυκλοφορία του αίματος».  
Το τσι γκόνγκ αυτό είναι βασισμένο όπως και όλη η Κινέζικη Ιατρική στην θεωρία του γιν γιάνγκ. Στο τσι γκόνγκ αυτό περιέχεται κίνηση από την οποία παράγεται γιάνγκ και ακινησία από την οποία παράγεται γιν. Ακινησία βρίσκουμε στο άνοιγμα και το κλείσιμο της άσκησης, ενώ κίνηση υπάρχει καθ’όλη την ρουτίνα. Επίσης ακόμα και όταν υπάρχει εξωτερική κίνηση ο νους είναι ακίνητος, δηλαδή συγκεντρωμένος, ενώ και στην φάση της εξωτερικής ακινησίας υπάρχει εσωτερική κίνηση του τσι και των άλλων συστατικών του οργανισμού. Εκτός από τη θεωρία του γιν γιάνγκ το τσι γκόνγκ βασίζεται και στη θεωρία των πέντε φάσεων-στοιχείων. Τα πάντα στη φύση μπορούν να ταξινομηθούν σε πέντε φάσεις-στοιχεία. Εδώ τα πέντε ζώα σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους ταξινομούνται με τον παρακάτω τρόπο.


Ξύλο – Τίγρης: Ο τίγρης είναι δυνατός και άγριος. Τα όργανα που σχετίζονται με αυτό είναι το ήπαρ και η χοληδόχος κύστη.
Νερό – Ελάφι: Το ελάφι είναι  γρήγορο και σε επαγρύπνηση. Τα όργανα που σχετίζονται με αυτό είναι το νεφρό και η ουροδόχος κύστη.
Γη – Αρκούδα: Η αρκούδα είναι σταθερή και ατάραχη.  Τα όργανα που σχετίζονται με την αρκούδα είναι ο σπλήνας και ο στόμαχος.
Φωτιά - Πίθηκος: Ο πίθηκος είναι ευέλικτος και ευκίνητος όπως και η φωτιά. Τα όργανα που σχετίζονται με αυτό είναι η καρδιά και το λεπτό έντερο.
Μέταλλο – Γερανός: Ο γερανός διατείνεται και αποπνέει μια κομψότητα. Τα όργανα που σχετίζονται με το γερανό είναι ο πνεύμονας και το παχύ έντερο.

Η μίμηση των κινήσεων και του ψυχικού χαρακτήρα αυτών των ζώων μπορεί να ενεργοποιήσει τα σχετικά όργανα του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο τα όργανα μπορεί να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη επάρκεια. Η σωματικές κινήσεις εκτός από τα όργανα βοηθούν στην ομαλή λειτουργία και των καναλιών που συνδέουν τα όργανα αυτά. Τα κανάλια, γνωστά και ως μεσημβρινοί, συνδέουν τα όργανα, μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά και τσι, ενώ ταυτόχρονα παίζουν σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο.  Η μίμηση του κάθε ζώου αποτελείτε από δύο ασκήσεις που ενεργοποιεί τα αντίστοιχα όργανα.