Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Διαφορική διάγνωση των θερμών παθήσεων


Οι θερμές παθήσεις είναι ένα είδος ασθενειών το οποίο προκαλείται από εξαρχής θερμά παθογόνα. Το είδος αυτό των ασθενειών χαρακτηρίζεται από την παρουσία ζέστης και τη μεταδοτικότητα. Τα παθογόνα συνήθως εισβάλουν μέσω της μύτης ή του στόματος και μεταδίδονται με την εξής σειρά: βέι-αμυντικό τσι, τσι, γινγκ-τροφικό τσι και αίμα. Άλλος τρόπος διαφορικής διάγνωσης είναι αυτός του τριπλού θερμαστή.
Η διαφοροδιάγνωση των συνδρόμων σύμφωνα με την θεωρία «βέι-αμυντικό τσι, τσι, γινγκ-τροφικό τσι και αίμα» είναι μια συγκεκριμένη προσέγγιση για την διάγνωση ασθενειών μεταδοτικού εμπύρετου χαρακτήρα όπως η μηνιγγίτιδα, το SARS κλπ. Οι μεταδοτικές εμπύρετες παθήσεις χωρίζονται σε τέσσερα στάδια. Το στάδιο ή σύνδρομο του βέι-αμυντικού τσι, το στάδιο ή σύνδρομο του τσι, το στάδιο ή σύνδρομο του γινγκ-τροφικού τσι και το στάδιο ή το σύνδρομο του αίματος. Τα στάδια σχετίζονται και με την βαρύτητα την εμπύρετης πάθησης, ξεκινώντας με το πιο ελαφρύ του σταδίου βέι-αμυντικού τσι και καταλήγοντας στο πιο σοβαρό του σταδίου του αίματος.Οι μεταδοτικές αυτές ασθένειες μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε εποχή. Κυρίως όμως εμφανίζονται το καλοκαίρι και το χειμώνα.


Στάδιο-σύνδρομο του βέι-αμυντικού τσι (卫分证)

Το σύνδρομο αυτό είναι το αρχικό στάδιο των θερμών παθήσεων που προκαλούνται από παθογόνα που επιτίθενται μέσω της επιφάνειας του σώματος. Τα παθογόνα αυτά να είναι αποκλειστικά θερμής φύσης. Τα παθογόνα επιτίθενται στην επιφάνεια του σώματος, το βέι-αμυντικό τσι, το στόμα και τη μύτη.


Στάδιο-σύνδρομο του τσι (气分证)
Το σύνδρομο του τσι εμφανίζεται όταν το παθογόνο της ζέστης δεν αποβάλλεται από το επίπεδο του βέι-αμυντικού τσι ή όταν το παθογόνο εισέρχεται απευθείας σε αυτό το επίπεδο. Σε αυτό το σύνδρομο το φυσικό τσι είναι σε κατάσταση επάρκειας και μάχεται με τα παθογόνα. Η ζέστη που παράγεται από αυτή τη μάχη είναι ισχυρή, για αυτό και τα συμπτώματα της ζέστης είναι πιο έντονα.

Στάδιο-σύνδρομο γινγκ-τροφικού τσι (营分证)
Το σύνδρομο γινγκ-τροφικού τσι εμφανίζεται όταν τα θερμά παθογόνα διεισδύουν στο εσωτερικό του οργανισμού, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και την γενική κατάσταση του ασθενούς. Αυτό διότι το γινγκ-τροφικό τσι και το αίμα επικοινωνούν με το καρδιακό τσι και είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά για τη διατήρηση της ζωής. Στο σύνδρομο αυτό  η βασική παθολογική κατάσταση είναι η κατανάλωση του γινγκ τροφικού τσι και η διαταραχή του νου.

Στάδιο-σύνδρομο αίματος (血分证)
Το σύνδρομο του αίματος είναι και το πιο επικίνδυνο για τη ζωή. Είναι το τελευταίο στάδιο της πορείας των θερμών παθήσεων. Συνήθως προέρχεται από την επιδείνωση του γινγκ-τροφικού συνδρόμου. Η βασική παθολογία είναι η υπερχείλιση του ζεστού αίματος και ο εσωτερικός άνεμος που παράγεται από τη ζέστη. Αν η ζέστη παραμείνει στο σώμα για αρκετό χρονικό διάστημα, τότε το βασικό γιν του νεφρού θα καταναλωθεί. Οπότε στο σύνδρομο αυτό τα όργανα του ήπατος, της καρδιάς και του νεφρού επηρεάζονται κατά κύριο λόγο.