Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Κρυολόγημα


Το κρυολόγημα (gǎn mào, 感冒) είναι μια κοινή νοσηρή κατάσταση η οποία ξεκινάει με την επίθεση παθολογικών παραγόντων (xiéfàn, 邪犯) στην επιφάνεια του σώματος (wèibiǎo, 卫表) με την βοήθεια του άνεμου (fēng, 风). Το  αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής είναι η δημιουργία εξωτερικού αιτίου επιφανειακής ασθένειας (wàigǎn jíbìng, 外感疾病). Τα κλινικά συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή και παραγωγή βλεννών, πταρμός, βήχας, πονοκέφαλος, αποστροφή στο κρύο (wù hán, 恶寒), πυρετός, γενική σωματική καταβολή και χαρακτηριστικός  επιπλέον σφυγμός (fúmài, 浮脉).
Το αίτιο ή η ρίζα της ασθένειας (běnbìng , 本病) μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο αλλά τις περισσότερες φορές ξεκινά κατά την άνοιξη και τον χειμώνα. Στο ελαφρύ κρυολόγημα το αίτιο είναι  κάποιος εποχιακός παθολογικός παράγοντας (dānglìng zhīqì, 当令之气), όπως ο "άνεμος που πληγώνει" (shāng fēng, 伤风), ο "άνεμος κρυολογήματος" (màofēng, 冒风), ή το "κρύο κρυολογήματος" (màohán, 冒寒). Σε βαρύ κρυολόγημα ο παθολογικός παράγοντας δεν είναι εποχιακός για παράδειγμα ο "βαρύς άνεμος που πληγώνει" (zhòng shāng fēng, 重伤风).

Στα "Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα (huáng dì nèi jīng, 黄帝内经) αναφέρεται ότι ο φαινότυπος του κρυολογήματος σχετίζεται με τον παθολογικό παράγοντα άνεμο (fēng xié, 风邪). Επίσης σε άλλους στίχους του ίδιου βιβλίου λέγεται ότι από τον άνεμο (fēng,  风) ξεκινούν πολλές ασθένειες και ότι ο άνεμος προωθεί το κρύο (hán - 寒) προκαλώντας  πονοκέφαλο, αίσθημα σωματική κόπωσης-βάρους  (shēnzhòng,  身重), αποστροφή στο κρύο (wùhán, 恶寒). Κατά την δυναστεία των Χαν (hàndài - 汉代) ο γιατρός Τζανγκ Τζονγ Τζινγκ (Ζhāng Ζhòng- jǐng, 张仲景) γράφει στα "Κείμενα των Εμπύρετων Ασθενειών" (shāng hán lùn,  伤寒论) ότι σε ασθένεια ται γιανγκ επιπέδου (tài yáng bìng , 太阳病) η συνταγή κλαδιού κασσίας (guì zhī tāng, 桂枝汤) θεραπεύει το επιφανειακό σύνδρομο ανεπάρκειας (biǎo xū zhèng,  表虚证), η συνταγή εφέδρας (má huáng tāng, 麻黄汤) θεραπεύει το σύνδρομο επιφανειακής υπερβολής (biǎo shí zhèng, 表实证) και μας υποδεικνύει ότι το κοινό κρυολόγημα με αίτιο τον συνδυασμό άνεμου – κρύου (gǎn mào fēng hán, 感冒风寒) μπορεί να είναι διαφορετικής βαρύτητας οπότε και να απαιτείται  διαφορετική θεραπεία. Το όνομα κρυολόγημα (gǎn mào, 感冒) στην Κίνα εμφανίστηκε κατά την δυναστεία των Σόνγκ (sòng dài, 宋代).

Το κοινό κρυολόγημα είναι αποτέλεσμα των έξι εξωγενών παθολογικών παραγόντων (wài shèng liù yín, 外盛六淫) ή κάποιου εποχιακού «δημοφιλές» παθογόνου (shí xíng zhī xié, 时行之邪) τα οποία εισβάλουν στο προστατευτικό τσι του πνεύμονα (fèi wèi, 肺卫) με αποτέλεσμα την δυσαρμονία στην επιφάνεια του σώματος (wèi biǎo bù hé, 卫表不和) και του πνεύμονα (fèi – 肺).