Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Τάι Τσι


Το Ται Τσι Τσουαν (ΤΤΤ) είναι μία τέχνη της οποίας η εξάσκηση ευεργετεί το σώμα, την ροή της ενέργειας και τον νου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λόγους υγείας, άμυνας, πνευματικής ανάπτυξης καθώς και μακροζωίας. Πολλοί θέλοντας να περιγράψουν αυτό που αισθάνονται με λέξεις  λένε ότι είναι ένας διαλογισμός εν κινήσει. Αναπτύχθηκε στην Κίνα πριν από αιώνες ενώ στις μέρες μας έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο. Ο κύριος σκοπός της εξάσκησης του είναι η διατήρηση της υγείας στο πνεύμα και το σώμα.

Μία δασκάλα  όταν ρωτήθηκε αν το ΤΤΤ είναι πολεμική τέχνη είπε ότι «το τσεκούρι ο ξυλοκόπος το κρατάει για να κόψει ξύλα αλλά ένας ασυνείδητος θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να κάνει κάτι άσχημο». Έτσι και το ΤΤΤ μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όποιον τρόπο επιλέξουμε. Αν πούμε ότι είναι πολεμική τέχνη θα το περιορίσουμε και αν πούμε ότι δεν είναι θα χάσει μεγάλο μέρος από την ουσία του. Ας καταλάβει ο καθένας τι είναι βιώνοντας το.

Το ΤΤΤ απευθύνεται σε όσους έχουν διάθεση να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Μπορεί να το ασκήσει ο καθένας άσχετα από το φύλο, την ηλικία ή την σωματική κατάσταση.  Η εξάσκηση του ΤΤΤ αποσκοπεί στην βελτίωση όλων των ανθρωπίνων διαστάσεων (βελτίωση της κατάστασης του σώματος, της κίνησης της ενέργειας και της λειτουργίας του νου).

Το Ται Τσι Τζιεν είναι η εξάσκηση μιας φόρμας κινήσεων και τεχνικών χρησιμοποιώντας το ίσιο σπαθί με διπλή κόψη. Οι κινήσεις που το χαρακτηρίζουν είναι αργές και γρήγορες καθώς και πλήρης ακριβείας. Χρησιμοποιείται με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύξει την δεξιοτεχνία του ενασκούμενου και να τον βοηθήσει  να μεταδώσει τη ροή της ενέργειας του στο σπαθί του. Η εξάσκηση στα όπλα εκτός από τα εμφανή αμυντικά αποτελέσματα, αναπτύσσει την συγκέντρωση, αυξάνει το επίπεδο δυσκολίας, και προωθεί την κίνηση της ενέργειας και του αίματος. Η εκμάθηση στο Ται Τσι Τζιεν ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση τουλάχιστον μιας φόρμας ΤΤΤ.

Το Τάι Τσι Νταο είναι η εξάσκηση μιας φόρμας κινήσεων και τεχνικών χρησιμοποιώντας το κυρτό σπαθί (γιαταγάνι) με μονή κόψη. Οι κινήσεις που το χαρακτηρίζουν είναι δυναμικές, αργές ή γρήγορες ανάλογα με το σύστημα εξάσκησης. Χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπτύξει την δύναμη του ενασκούμενου και την αίσθηση μεταφοράς της ενέργειας του στο σπαθί του.


Τα «χέρια που σπρώχνουν» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για ένα φιλικό αγώνα ή φιλική μάχη μεταξύ δύο ενασκούμενων. Αυτός ο φιλικός αγώνας μπορεί να λάβει χώρα μόνο μετά την ολοκλήρωση και κατανόηση τουλάχιστον μιας φόρμας ΤΤΤ. Κατά την πρακτική στα «χέρια που σπρώχνουν» κάθε συμμέτοχος μπορεί να αξιοποιήσει τεχνικές από την φόρμα ΤΤΤ που είδη γνωρίζει και να τις εφαρμόσει («ελεύθερα χέρια που σπρώχνουν»). Η εξάσκηση στα «χέρια που σπρώχνουν» βοηθά την κατανόηση του νοήματος των κινήσεων της φόρμας ΤΤΤ και την αντίληψη στην αίσθηση της ενέργειας του ενασκούμενου, την κίνηση του, την σκέψη του και την πρόθεση του. Κατά την εξάσκηση γίνεται ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ των ενασκούμενων και δίνεται έμφαση σε τρεις συγκεκριμένες αρχές:
 
Α) Διατήρηση μιας απαλής επαφής με τον αντίπαλο

Β) Επίγνωση και συγκέντρωση στην αίσθηση της ενέργειας του αντιπάλου

Γ) Απόκριση στην δύναμη του αντιπάλου ελέγχοντας και οδηγώντας την.

Κάθε ενασκούμενος πρέπει να υιοθετήσει τις αρχές Πένγκ, Λού, Τζι, Αν, Τσάι, Λίε.