Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Κλασσικά Κείμενα Βοτανολογίας του Σεν Νονγκ

Την περίοδο της δυναστείας των Τσινγκ και Χαν γράφτηκαν τα «Κλασσικά Κείμενα Βοτανολογίας του Σεν Νονγκ» (Shén Nóng Bĕn Căo Jīng, 神农本草经). Τα κείμενα αυτά είναι τα πρώτα που περιγράφουν φάρμακα-βότανα της Κινέζικης βοτανοθεραπείας και συγκεκριμένα 365 διαφορετικά φάρμακα-βότανα. Ο ή οι συγγραφείς πίστευαν πως ο αριθμός αυτός ήταν τόσο μεγάλος όσο και οι μέρες μιας χρονιάς και για αυτό περιέγραψαν τα πιο σημαντικά βότανα της εποχής. Ο ή οι συγγραφείς σήμερα είναι άγνωστοι αν και λέγεται πως γράφτηκε από τον μυθικό Σεν Νονγκ (Shén nóng, 神农) δηλαδή τον «Θεϊκό Αγρότη». Ο μυθικός αυτός άνθρωπος σύμφωνα με τον θρύλο, δοκίμασε εκατοντάδες βότανα για να κατανοήσει τη φύση και τις ποιότητες του. Στα κείμενα του, τα «Κλασσικά Κείμενα Βοτανολογίας του Σεν Νονγκ» τα βότανα χωρίζονται σε 3 κατηγορίες (sān pǐng fēn lèi fǎ, 三品分类法). Στην πρώτη κατηγορία  ανήκουν τα βότανα τα οποία είναι καλά για τη διατήρηση της υγείας και την εξισορρόπηση του οργανισμού, δεν είναι δηλητηριώδη και βρίσκονται στην καθημερινή διατροφή.  Στη δεύτερη κατηγορία περιέχονται τονωτικά και βότανα  τα οποία χρησιμοποιούνται στη θεραπεία παθήσεων αλλά είναι λιγότερο ή περισσότερο τοξικά και για αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν τα δηλητηριώδη βότανα τα οποία λαμβάνονται σε μικρές δόσεις, χρησιμοποιούνται μόνο για τη θεραπεία παθήσεων και δεν υπάρχουν στη διατροφή. Σήμερα ξέρουμε πως λίγα βότανα έχουν συμπεριληφθεί σε λάθος κατηγορία, όπως για παράδειγμα η κανέλα, η οποία στα κείμενα αυτά βρίσκεται στην τρίτη κατηγορία ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται την πρώτη.
Στα κείμενα αυτά περιγράφτηκε για πρώτη φορά η θεωρία για τη διαφορετική σπουδαιότητα των βοτάνων μέσα σε μια συνταγή. Η σπουδαιότητα των βοτάνων της συνταγής αντιστοιχεί στα κοινωνικά στρώματα της εποχής. Για αυτό το πιο σημαντικό βότανο είναι ο βασιλιάς (君), το επόμενο στη σειρά σπουδαιότητας είναι ο υπουργός (臣), ο βοηθός (佐) και ο υπάλληλος (使). Για παράδειγμα στη συνταγή Μα Χουάνγκ Τανγκ (Má Huáng Tāng , 麻黄汤) το βότανο Herba Ephedrae (má huáng, 麻黄)είναι ο βασιλιάς (君) το βότανο Ramulus Cinnamomi (guì zhī, 桂枝) είναι ο υπουργός (臣) και τα βότανα Semen Armeniacae Amarum (xìng rén, 杏仁) Radix et Rhizoma Glycyrrhizae (gān căo,甘草) είναι βοηθητικά. Η θεωρία αυτή χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα κατά τη συνταγογράφηση.
Επίσης περιγράφηκε η θεωρία των επτά συνεργασιών μεταξύ των βοτάνων (qī qíng hé hé, 七情和合) η θεωρία των δεκαοκτώ επικίνδυνων συνδυασμών των βοτάνων (shí bà fǎn, 十八反) και η θεωρία των τεσσάρων τσι-ιδιοτήτων και των πέντε γεύσεων (sì qì wǔ wèi, 四气五味). Οι θεωρίες αυτές χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα και είναι από τις πιο σημαντικές γνώσεις που υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο.