Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Πραγματεία του Κρύου που Τραυματίζει και των Ανάμεικτων Παθήσεων

Το «Πραγματεία του Κρύου που Τραυματίζει και των Ανάμεικτων Παθήσεων» (Shāng Hán Zá Bìng Lùn, 伤寒杂病论) γράφτηκε από τον Τζανγκ Τζονγκ Τζιν (Zhang Zhong-jing , 张 仲 景) τον 3ο αιώνα μ.Χ στο τέλος της δυναστείας των Χαν. Το βιβλίο γράφτηκε επάνω σε μπαμπού με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να χαθούν κάποια κομμάτια του, καθώς και ιδεογράμματα από τις προτάσεις του, κάτι που το έκανε δύσκολο στην ανάγνωση. Επίσης κατά την αντιγραφή του μεταξύ των μελετητών, συνέβησαν λάθη και παραλήψεις. Ερευνητές σήμερα πιστεύουν πως οι βασικές ιδέες του Τζανγκ Τζονγκ Τζιν προέρχονται από τα «Κλασικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα» και συγκεκριμένα το σημείο όπου γίνεται αναφορά στις εμπύρετες ασθένειες (rè lùn,热论).     
 Ο Τζανγκ Τζονγκ Τζιν έζησε περίπου το 150-219 μ.Χ. στην επαρχεία της Κίνας Χε Ναν. Από μικρή ηλικία σπούδασε ιατρική και ξεπέρασε γρήγορα τις γνώσεις των δασκάλων του. Έγινε γνωστός ιατρός στην εποχή της δυναστείας των Χαν, αλλά πολύ διάσημος έγινε μετά την δυναστεία των Σονγκ.
Το «Πραγματεία του Κρύου που Τραυματίζει και Ανάμεικτων Παθήσεων» χωρίστηκε αργότερα στην ιστορία της ΚΙ σε  δύο διαφορετικά βιβλία. Το «Πραγματεία του Κρύου που Τραυματίζει» (Shāng Hán Lùn, 伤寒论) είναι ένα από αυτά τα δύο βιβλία, το οποίο περιγράφει τις παθολογικές συνέπειες της εισβολής του εξωτερικού κρύου και τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Περιέχει 113 βοτανικές συνταγές που αντιμετωπίζουν καταστάσεις που οφείλονται στο εξωτερικό κρύο. Τα «Ουσιώδη Κείμενα του Χρυσού Θησαυροφυλακίου» (Jīn Guì Yào Lüè, 金匮要略) είναι το δεύτερο βιβλίο που προέκυψε από το «Πραγματεία του Κρύου που Τραυματίζει και των Ανάμεικτων Παθήσεων» και καταπιάνεται κυρίως με τη διαφοροδιάγνωση και την πορεία μια πάθησης σύμφωνα με τη θεωρία των τζανγκ φου. Στα κείμενα αυτά αναφέρονται πάνω από 40 παθήσεις.
Ο Βανγκ Σου Χε (wáng shū hé, 王叔和) ήταν αυτοκρατορικός ιατρός που έζησε κατά την δυναστεία των Σι Τζιν, και ήταν ο πρώτος που δημιούργησε και σχολίασε την «Πραγματεία του Κρύου που Τραυματίζει». Ο ίδιος συγγραφέας έγραψε τα «Κλασσικά Κείμενα του Σφυγμού» (Mài Jīng, 脉经) όπου περιγράφονται 24 διαφορετικοί σφυγμοί που παρατηρούνται συχνά στην κλινική πράξη. Επειδή ήταν αυτοκρατορικός ιατρός είχε πρόσβαση σε διαφορετικές εκδόσεις του ίδιου βιβλίου που είχε αντιγραφεί από διαφορετικούς μελετητές και έτσι κατάφερε να τις επεξεργαστεί και να τις συστηματοποιήσει. Μετά από την εργασία του σε αυτά τα κείμενα η μετάδοση της γνώσης από γενεά σε γενεά έγινε πιο εύκολη και αποτελεσματική. Επίσης επειδή είχε ιδιαίτερες γνώσεις περί της σφυγμολογίας, πρόσθεσε πληροφορίες για το σφυγμό στο βιβλίο του Τζανγκ Τζονγκ Τζιν. Έτσι από την δυναστεία Σι Τζιν και μετά  η «Πραγματεία του Κρύου που Τραυματίζει» μεταδίδεται ως αυτοτελές βιβλίο.