Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Σφυγμολογία

Η λήψη του σφυγμού είναι μια σημαντική διαγνωστική μέθοδος της ΚΙ. Αν και αρκετοί ιατροί κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούσαν 9 διαφορετικά αγγεία για τη διάγνωση παθήσεων μέσω του σφυγμού, σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως η κερκιδική αρτηρία. Τα σημεία όπου γίνεται η λήψη του σφυγμού είναι το περιφερικό-τσουν (cùn,寸) το μέσο-γκουαν (guān, 关) και το κεντρικό-τσι (chǐ, 尺). Αρχικά τοποθετείται πάνω στην κερκιδική αρτηρία, το μέσο δάχτυλο στην πρόσθια επιφάνεια της στυλοειδούς απόφυσης της κερκίδας, ο δείκτης στο περιφερικό τμήμα και το τέταρτο δάχτυλο στο κεντρικό τμήμα. Σε κάθε τμήμα λήψης του σφυγμού, υπάρχουν 3 θέσεις και 3 επίπεδα ψηλάφησης, οπότε συνολικά υπάρχουν 9 θέσεις λήψης του σφυγμού σε κάθε άνω άκρο.
Στην ΚΙ λέγεται πως ο σφυγμός στο δεξί χέρι αντανακλά το τσι και στο αριστερό χέρι το αίμα. Οι ποιότητες που παρατηρούνται συνήθως στο σφυγμό είναι η τοποθεσία, ο ρυθμός, η ισχύς και το εύρος.

Κάθε σημείο ξηλάφισης σχετίζεται και με διαφορετικά όργανα του σώματος. Έτσι στο δεξί χέρι το περιφερικό-τσουν (cùn,寸) σχετίζεται με τους πνεύμονες, το μέσο-γκουαν (guān, 关) σχετίζεται με το σπλήνα και το κεντρικό-τσι (chǐ, 尺) με την πύλη της ζωής και το νεφρικό γιανγκ. Στο αριστερό χέρι το περιφερικό-τσουν (cùn,寸) σχετίζεται με την καρδιά, το μέσο-γκουαν (guān, 关) σχετίζεται με το ήπαρ και το κεντρικό-τσι (chǐ, 尺) με το νεφρικό γιν.

Η καλύτερη ώρα για λήξη του σφυγμού είναι το πρωί διότι ο άνθρωπος είναι σε ηρεμία και ξεκούραστος. Η καλύτερη θέση λήψης του σφυγμού είναι η ύπτια. Η χρονική διάρκεια λήψης του είναι από 1-3 λεπτά σε κάθε άκρο.

Παρακάτω αναφέρονται ονομαστικά οι 28 συχνότεροι παθολογικοί σφυγμοί.