Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Ψωρίαση

 

Η ψωρίαση είναι μια μη λοιμώδης, φλεγμονώδης νόσος του δέρματος. Χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις πλάκες με αργυρόχρωμα λέπια. Η κλινική πορεία της νόσου ποικίλει, αλλά γενικά όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης και σοβαρότερη η αρχική εμφάνιση, τόσο σοβαρότερη είναι και η πορεία της νόσου στη διάρκεια της ζωής

Αιτιοπαθογένεια διαφορική διάγνωση

Σύνδρομο ζέστης του αίματος
Οι δερματικές βλάβες είναι πολλές και έντονα κόκκινες, με τοπική ξηροδερμία και πιθανή μικροσκοπική αιμορραγία. Υπάρχει κνησμός και συχνά εμφανίζονται νέες βλάβες. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν έντονη δίψα, ξηροστομία. Άλλα συμπτώματα και σημεία είναι το άγχος, ευερεθιστότητα, δυσκοιλιότητα. Το χρώμα των ούρων είναι σκούρο, η γλώσσα είναι κόκκινη με κίτρινο ή κιτρινωπό λιπαρό επίχρισμα, ενώ ο σφυγμός είναι συρμάτινος, ολισθηρός και γρήγορος.

Ανεπάρκεια αίματος και άνεμος-ξηρότητα
Οι δερματικές βλάβες είναι ωχρό-κόκκινες, καλύπτονται με ασημί πλάκες και συνήθως δεν έχουν επεκτατικές τάσεις. Ο κνησμός είναι παρόν και μπορεί να είναι έντονος. Οι ασθενείς, που γενικά είναι αδύναμης φύσης, παραπονιούνται για ίλιγγο, αϋπνία και δυσκοιλιότητα. Η γλώσσα τους είναι ανοιχτού κόκκινου χρώματος, που καλύπτεται με ένα λεπτό, λευκό επίχρισμα. Ο σφυγμός είναι βαθύς και λεπτός.

Στάση του τσι και του αίματος
Πρόκειται για χρόνιες καταστάσεις που έχουν βραδεία έναρξη και πορεία. Οι δερματικές βλάβες είναι αυξημένου πάχους, σκληρές και έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα. Οι ασθενείς δεν περιγράφουν κνησμό. Σημαντικό σύμπτωμα για αυτό το σύνδρομο είναι η ξηροστομία. Η γλώσσα είναι σκούρο κόκκινο, έως μωβ χρώμα με άφθονες πετέχειες. Ο σφυγμός είναι σφιχτός.

Σύνδρομο υγρασίας-ζέστης-τοξινών
Το πιο σημαντικό σύμπτωμα σε αυτό το σύνδρομο είναι η αρθραλγία, όπως για παράδειγμα στις μετακαρποφαλαγγικές ή τις μεταταρσοφαλαγγικές αρθρώσεις. Αν το δέρμα παρουσιάζει βλάβες, τότε πρόκειται για μικρές, ωχρό-κόκκινες βλάβες και συχνά με μικροσκοπικές φλύκταινες στην κορυφή. Η γλώσσα είναι κόκκινη με μια λιπαρό επίχρισμα. Ο σφυγμός είναι ολισθηρός.

Σύνδρομο φωτιάς υγρασίας
Οι δερματικές βλάβες είναι ερυθρές πλάκες, που καλύπτονται με παχύ κίτρινο ή κίτρινο-καφέ πλάκες και υπάρχει η τάση σχηματισμού μικροσκοπικών φλυκταινών. Η πάθηση προσβάλει συχνά τα νύχια. Οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν συχνά προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως η αμυγδαλίτιδα και λαρυγγίτιδα, δυσκοιλιότητα και αρθραλγία. Η γλώσσα εμφανίζει ερυθρότητα και ένα λεπτό λευκό επίχρισμα. Ο σφυγμός είναι ταχύς.