Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία σύμφωνα με την ΚΙ σχετίζεται με την ανισορροπία των οργάνων του σπλήνα, των νεφρών, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Επίσης σχετίζεται με την ανισορροπία του γιν γιάνγκ, την ανεπάρκεια του τσι, την υγρασία και το φλέγμα.
 

Συνήθη αίτια παχυσαρκίας


Ανεπάρκεια γιάνγκ σπλήνα και νεφρών:
Η ανεπάρκεια του σπλήνα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία παραγωγής τσι και αίματος και αντί αυτού την παραγωγή λίπους, κάτι που τελικά προκαλεί παχυσαρκία. Η ανεπάρκεια του νεφρού έχει ως αποτέλεσμα  τη μη μετατροπή του τσι και την ανεπαρκή κίνηση του νερού στο σώμα, οδηγώντας σε στάση της υγρασίας και του τζούο-ακάθαρτου στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της παχυσαρκίας.  
 

Κακή λειτουργία του ήπατος: όταν το ήπαρ χάσει την δυνατότητα του να διατηρεί ελεύθερη τη ροή του τσι, τελικά επηρεάζεται η λειτουργία του σπλήνα και του στόμαχου, ειδικότερα του μεταβολισμού των υγρών και των θρεπτικών συστατικών. Επίσης επηρεάζεται η σύνθεση και η έκκριση της χολής από τη χοληδόχο κύστη. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα συστατικά της πεμπτουσίας της τροφής δεν διασπείρονται, οδηγώντας στη συσσώρευση του λίπους και την παχυσαρκία.
 

Ζέστη υπερβολής του σπλήνα και του στομάχου: η παρουσία ζέστης και υπερβολής του σπλήνα και του στομάχου σχετίζονται με μεγάλη κατανάλωση τροφής και ροφημάτων. Αυτό φέρνει αφθονία τσι και αίματος που μετατρέπονται σε λίπος και τελικά προκαλείται  παχυσαρκία. Σε αυτού του είδους την παχυσαρκία υπάρχει μεγάλη περιεκτικότητα νερού στο σώμα του ασθενή.Επίσης εμφανίζονται αρκετά σύνδρομα ανεπάρκειας.