Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Μοξοθεραπεία


Η μοξοθεραπεία είναι μία θεραπεία της ΠΚΙ
. Μοξοθεραπεία (ài jiǔ, 艾灸) είναι η εφαρμογή θερμότητας σε ειδικά σημεία και περιοχές του σώματος. Η θερμότητα παράγεται από βότανα που καίγονται. Η συνυθέστερη μορφή που έχουν τα βότανα είναι η ράβδος μόξας. Το βασικό βότανο που χρησιμοποιείται είναι η αψιθιά (Artemisia Vulgaris) το οποίο αναμειγνύεται πολλές φορές με διάφορα άλλα βότανα.

Μορφές μοξοθεραπείας. Η μοξοθεραπεία χωρίζεται σε άμεση και έμμεση. Κατά την άμεση μοξοθεραπεία γίνεται χρήση μόξα σε σχήμα κώνου ο οποίος τοποθετείται επάνω σε σημείο βελονισμού όπου και καίγεται. Αυτού του είδους η μοξοθεραπεία χωρίζεται περεταίρω σε ουλοποιητική και μη ουλοποιητική.

Στην ουλοποιητική μοξοθεραπεία η μόξα αφήνεται να καεί έως το δέρμα με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ουλής.
Στην μη ουλοποιητική θεραπεία η μόξα αφαιρείται πριν από την πλήρη καύση της έτσι ώστε ο ασθενής να μην πονέσει. Στην δύση η άμεση ουλοποιητική μοξοθεραπεία δεν χρησιμοποιείται. Η έμμεση μοξοθεραπεία είναι η πιο διαδεδομένη και ειδικά αυτή κατά την οποία γίνεται χρήση μόξα σε σχήμα ράβδου.

Η μόξα σε σχήμα ράβδου αφού ξεκινήσει να καίγεται στο ένα άκρο της τοποθετείται κοντά στο δέρμα για μερικά λεπτά, συνήθως μέχρι η κοντινή περιοχή να παρουσιάσει ερυθρότητα. Η ράβδος μπορεί να  περιστρέφεται σε κύκλους, να παραμένει ακίνητη ή να κινείται με τον ίδιο τρόπο που κινείται το ράμφος του δρυοκολάπτη. 
Άλλη μια μέθοδος έμμεσης μοξοθεραπείας είναι αυτή της θερμής βελόνας με μόξα. Κατά την μέθοδο αυτή, η μόξα σε μορφή βαμβακιού τοποθετείται στην κεφαλή της βελόνας όπου και καίγεται, με αποτέλεσμα την μετάδοση θερμότητας μέσω της βελόνας στο σημείο βελονισμού.

Η μοξοθεραπεία με πιπερόριζα είναι άλλη μια έμμεση μέθοδος που χρησιμοποιείται κυρίως για την θεραπεία της διάρροιας και του κοιλιακού πόνου. Ένα λεπτό κομμάτι πιπερόριζας κόβεται και τοποθετείται στον αφαλό. Έπειτα μία κωνική μόξα αφήνετε επάνω στην πιπερόριζα μέχρι να καεί.
 

Ενδείξεις Μοξοθεραπείας

• Πρόληψη  και διατήρηση υγείας
• Προώθηση της κίνησης του τσι και του αίματος.
• Θέρμανση των μεσημβρινών
• Αποβολή του κρύου
• Ενδυνάμωση του γιανγκ
• Εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος
• Ομαλοποίηση της θέσης του εμβρύου

Προφυλάξεις

• Δεν συνίσταται η μοξοθεραπεία στην κοιλιακή και οσφυοιερή χώρα
  κυοφορούντων γυναικών
• Δεν συνίσταται η μοξοθεραπεία σε σύνδρομο υπερβολής και σύνδρομο ζέστης
• Δεν συνίσταται η μοξοθεραπεία σε σημεία κοντά σε επιφανειακά αγγεία