Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Σημεία Λουό

Τα σημεία λουό (luò xué, 络穴) αναφέρθηκαν αρχικά στα "Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα", αλλά δεν δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες για αυτά, μέχρι τις δυναστείες των Τανγκ και των Σονγκ όπου και καταγράφτηκαν περισσότερες πληροφορίες.
Τα σημεία λουό είναι 15 σημεία που εντοπίζονται κυρίως στους βραχίονες και στις κνήμες εκτός τριών σημείων που εντοπίζονται στον κορμό. Οι 12 κύριοι μεσημβρινοί έχουν από ένα τέτοιο σημείο εκτός από τον σπλήνα, που έχει σημείο λουό και για τον μείζονα αποκλίνοντα μεσημβρινό του σπλήνα. Αυτό διότι ο σπλήνας ελέγχει όλους τους μυς που υπάρχουν σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερους μεσημβρινούς λουό για να το επιτύχει αυτό.
 

 

Μεσημβρινός

LU

PC

HT

LI

SJ

SI

SP

LV

KI

ST

GB

BL

Σημεία λουό

LU7

PC6

HT5

LI6

SJ5

SI7

SP4

LV5

KI4

ST40

GB37

BL58

Σημεία λουό στον κορμό: Μεσημβρινού ρεν RN 15 (jiū wĕi), ντου DU 1 (cháng qiáng), μείζονος αποκλίνοντος μεσημβρινού του σπληνός SP 21 (dà bāo).

Η εντόπιση των σημείων λουό γίνεται με την ψηλάφηση χαρακτηριστικού ανατομικού εντυπώματος και με την παρουσία ευαισθησίας στο συγκεκριμένο σημείο κατά την εφαρμογή πίεσης. Τα σημεία λουό αλλάζουν ευκολότερα θέση από ότι τα άλλα σημεία.
Τα σημεία λουό εντοπίζονται κυρίως επιφανειακά στο σώμα και για αυτό συνήθως εφαρμόζεται επιφανειακός βελονισμός και δεν συστήνεται βαθύς βελονισμός.
Τα σημεία λουό, είναι σημεία εκκίνησης των μεσημβρινών λουό, οι οποίοι συνδέουν ένα ζεύγος μεσημβρινών εσωτερικής-εξωτερικής σχέσης (πχ. πνεύμονα-παχέος εντέρου) και για αυτό χρησιμοποιούνται για διαταραχές που έχουν σχέση με τα ζεύγη αυτών των μεσημβρινών.
Στα περισσότερα κείμενα της Κινέζικης Ιατρικής αναφέρεται πως τα σημεία λουό χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις όπου έχει επηρεαστεί ένα γιν-γιανγκ ζεύγος μεσημβρινών. Ένα σημείο λουό μπορεί να αφαιρέσει τα εμπόδια ταυτόχρονα και των δύο μεσημβρινών λουό του γιν-γιανγκ ζεύγους μεσημβρινών. Τα σημεία λουό μπορούν να θεραπεύσουν τις παθήσεις του μεσημβρινού και να προωθήσουν την κίνηση του τσι μέσα του.
 

Οι μεσημβρινοί λουό είναι μικρότεροι μεσημβρινοί που  βρίσκονται στην επιφάνεια του σώματος αλλά και στο εσωτερικό του σώματος. Στο εσωτερικό του σώματος φέρνουν σε επικοινωνία τα όργανα μεταξύ τους και τα θρέφουν.
 

Λέγεται από την ΚΙ ότι οι χρόνιες παθήσεις εισέρχονται στους μεσημβρινούς λουό "久病入络". Σε αυτή την περίπτωση εννοούνται οι μεσημβρινοί λουό των οργάνων. Αν τα όργανα τζανγκ και οι μεσημβρινοί λουό έχουν επηρεαστεί, συστήνεται η χρήση βελονισμού και μοξοθεραπείας των σημείων γιουάν, σε μερικές περιπτώσεις σε συνδυασμό με τα σημεία λουό. 


Επίσης στην ΚΙ λέγεται πως οι νέες παθήσεις εισέρχονται στους μεσημβρινούς λουό "新病入络". Εδώ η ΚΙ αναφέρεται στους μεσημβρινούς λουό που βρίσκονται στην επιφάνεια του σώματος. Πρόκειται για εξωτερικά παθογόνα όπως κρύο-άνεμος, υγρασία, ζέστη-άνεμος που προσβάλουν το εξωτερικό του σώματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί  η θεραπευτική απόξεση και η βεντουζοθεραπεία για να αποβάλει τα παθογόνα.
 


Gua Sha (Κέρατο)
Gua Sha (Κέρατο) (8.00 €)