Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Σημεία Τζινγκ Πηγή

Τα σημεία τζινγκ πηγή είναι σημεία τα οποία βρίσκονται στα άκρα του σώματος. Μέσω των σημείων αυτών μπορούμε να επιδράσουμε στους διακεκριμένους μεσημβρινούς, τους τενοντομυϊκούς μεσημβρινούς και κατ' επέκταση στο εσωτερικό του σώματος. Η ροή του τσι σε όλους του μεσημβρινούς του σώματος δεν σταματάει όσο υπάρχει ζωή, αλλά το τσι αλλάζει πολικότητα μετακινούμενο από τον έναν μεσημβρινό στον άλλον. Στα σημεία αυτά αλλά ζει η πολικότητα του τσι από γιν σε γιάνγκ και αντίστροφα. Για αυτό για παράδειγμα στα σημεία LU 11 (shào shāng, 少商) και LI 1 (shāng yáng, 商阳) όπου αλλάζει η πολικότητα από γιν σε γιάνγκ το τσι δεν είναι απόλυτα γιάγνγκ ή απόλυτα γιν. Η ροή του τσι ξεκινάει από την επιφάνεια του σώματος σε αυτά τα σημεία, με κατεύθυνση τα σημεία χε θάλασσα όπου το τσι βρίσκεται βαθειά. Η ροή του τσι στα σημεία τζινγκ πηγή, είναι ασταθής σε σχέση με άλλα μέρη του σώματος, οπότε είναι εύκολο να την επηρεάσουμε.  Επειδή το τσι βρίσκεται επιφανειακά σε αυτά τα σημεία, είναι επίσης εύκολο να προσεγγιστεί το παθολογικό τσι που εισβάλει από το εξωτερικό (για παράδειγμα ζέστη). Για αυτό και τα σημεία τζινγκ πηγή χρησιμοποιούνται για την αποβολή εξωτερικών παθογόνων. Γενικά χρησιμοποιούνται για να επιφέρουν αλλαγή στην ροή του τσι και όχι για τόνωση ή κάτι ανάλογο. Ενδείκνυται για την θεραπεία του πόνου, περισσότερο απ' ότι τα τοπικά σημεία του πόνου (άσι). Στα τοπικά σημεία η δυναμική του τσι είναι χαμηλή διότι δεν υπάρχει κίνηση.

Κύριες δράσεις

  • Επαναφέρουν τη συνείδηση σε περίπτωση λιποθυμίας αλλά και σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη συνειδητότητας.  
  • Αποβάλουν την ζέστη και τον άνεμο. Συνήθως από την αντίθετη (κεντρική) μεριά του μεσημβρινού.
  • Θεραπεύουν αυτό που στα "Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα για τα 81 Δύσκολα Θέματα" (Huáng Dì Bā Shí Yī Nán Jīng, 黃帝八十一难经) λέγεται "αίσθημα φουσκώματος υπό της καρδιάς".
  • Αποβάλουν τα εξωτερικά παθογόνα.
  • Επηρεάζουν τα συναισθήματα της καρδιάς. Σύμφωνα με την ΚΙ η καρδιά πρέπει να είναι άδεια για να υπάρχει συνειδητότητα. Αν η καρδιά είναι γεμάτη με αισθήματα τότε δεν υπάρχει συνειδητότητα. Επίσης τα ψυχικά τραύματα προκαλούν φυγή από το τώρα και συγκέντρωση στο παρελθόν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συνειδητότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα σημεία τζινγκ πηγή, για να επαναφέρουν την συνείδηση.