Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Υπνηλία

Η υπνηλία (多寐) σύμφωνα με την ΚΙ χαρακτηρίζεται κυρίως από διάθεση για ύπνο και ευκολία στη διακοπή του ύπνου. Υπνηλία μπορεί να παρουσιάζεται καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.
Το σύνδρομο εμπλέκει τα συστήματα της καρδιάς, του σπληνός και των νεφρών. Η ρίζα του συνδρόμου της υπνηλίας είναι η ανεπάρκεια, ενώ οι παθολογικοί κλάδοι σχετίζονται με την υπερβολή. Ρίζα του συνδρόμου μπορεί να είναι η ανεπάρκεια της καρδιάς, του σπληνός και του νεφρικού γιάνγκ τσι, με συνέπεια την επιρροή της ικανότητας του πάσχοντος για καθαρή νοητική διεργασία. Οι κλάδοι  υπερβολής του συνδρόμου, είναι κυρίως η υγρασία, η στάση αίματος και το ακάθαρτο φλέγμα (tán zhuó, 痰浊). Οι παθολογικοί αυτοί παράγοντες, εμποδίζουν την ομαλή ροή των μεσημβρινών και τις καθαρές σκέψεις.
 

Ο ιατρός Λι Ντόνγκ Γιουάν (lǐ dōng yuán,李东垣) στα Κείμενα του Σπληνός και του Στομάχου (pí wèi lùn, 脾胃论) αναφέρει πως όταν ο σπλήνας και ο στόμαχος είναι σε κατάσταση ανεπάρκειας, εμφανίζεται οκνηρία και υπνηλία. Στα κλασσικά κείμενα Νταν Σι Καρδιακή Μέθοδος (dān xī xīn fǎ, 丹溪心法) αναφέρεται πως όταν ο σπλήνας και ο στόμαχος επηρεαστούν από την υγρασία, εμφανίζεται αίσθημα βάρους, νύστα, αδυναμία, οκνηρία και υπνηλία.
Από τα παραπάνω κλασσικά κείμενα μας γίνεται ξεκάθαρο πως όταν υπάρχει ανεπάρκεια του συστήματος του σπληνός και του στομάχου ή όταν τα παραπάνω συστήματα επηρεαστούν από την υγρασία, τότε και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο υπνηλίας.
 

Συμπερασματικά, ο παθολογικός μηχανισμός του συνδρόμου της υπνηλίας σχετίζεται κυρίως με την υγρασία, το ακάθαρτο παθογόνο (zhuó, 浊), τη στάση του γιάνγκ τσι και τη μη ώθηση του καρδιακού γιάνγκ τσι. Επίσης σχετίζεται με την ανεπάρκεια του γιάνγκ τσι και τη μη εκπλήρωση του καρδιακού σεν.
Όμως πρέπει να σημειωθεί πως κατά την πορεία  του συνδρόμου αυτού, παρατηρούνται διάφορες παθολογικές αλληλοεπιδράσεις. Για παράδειγμα στην περίπτωση ανεπάρκειας του σπληνικού τσι, επηρεάζεται αρνητικά ο μεταβολισμός και η μεταφορά των ουσιών στο σώμα, με αποτέλεσμα τα υγρά του σώματος να σταματούν και να σχηματίζεται ακάθαρτο φλέγμα. Το ακάθαρτο φλέγμα και η στάση αίματος, εμποδίζουν γενικότερα την κίνηση εσωτερικά στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το τσι και το αίμα και να οδηγήσει στην κατανάλωση τους, στην προσβολή του γιάνγκ τσι, στην ανεπάρκεια του καρδιακού γιάνγκ, στην ανεπάρκεια του σπληνικού τσι, δημιουργώντας ένα παθολογικό μείγμα υπερβολής και ανεπάρκειας.
 

Διαφορική διάγνωση:

Σύνδρομο υγρασίας και προσβεβλημένου σπλήνα
Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως αίσθημα περίδεσης στην κεφαλή, συχνή επιθυμία για ύπνο, αίσθημα βάρους των μελών του σώματος, οίδημα των άκρων, ανορεξία, ζάλη και αίσθημα πληρότητας στο στήθος. Το επίχρισμα γλώσσας εμφανίζεται ρυπαρό-λιπώδης και ο σφυγμός είναι υγρός.
 

Αντιμετώπιση: Ξήρανση της υγρασίας και τόνωση του σπλήνα, διέγερση του πνεύματος και άνοιγμα των οπών (kāi qiào, 开窍).
 

Σύνδρομο εμποδίου αιματικής στάσης
Το σύνδρομο αυτό είναι σχετικά χρόνιο και συνήθως παρατηρείται κόπωση του πνεύματος (σεν) υπνηλία, κεφαλαλγία και ζάλη. Αιτιολογικός παράγοντας του συνδρόμου μπορεί να είναι  και ο εξωτερικός τραυματισμός. Ο σφυγμός είναι αργός. Το σώμα της γλώσσας είναι μωβ και σκοτεινό ή έχει στίγματα στάσης. 
 

Αντιμετώπιση: Άρση των εμποδίων των μεσημβρινών λουό και αναζωογόνηση του αίματος.
 

Σύνδρομο ανεπάρκειας σπληνικού τσι
Στο σύνδρομο της ανεπάρκειας του σπληνικού τσι παρατηρούνται συμπτώματα όπως υπνηλία, κόπωση και αδυναμία, ειδικά μετά την λήψη τροφής.  Επίσης ο ασθενής συχνά αναφέρει την παρουσία ασχημάτιστων κοπράνων. Το χρώμα του προσώπου είναι χλωμό και κίτρινο, το επίχρισμα της γλώσσας λεπτό και άσπρο, ενώ ο σφυγμός είναι αδύναμος.
 

Αντιμετώπιση: Ενίσχυση του σπλήνα και αύξηση του τσι.
 

Σύνδρομο ανεπάρκειας του γιάνγκ τσι
Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως γενική κόπωση, υπνηλία, θόλωση του σεν, νοητική κόπωση, αργή ομιλία, δυσανεξία στο κρύο, κρύα άκρα και αδύναμη μνήμη. Το χρώμα του προσώπου είναι λευκωπό, ο σφυγμός είναι νηματοειδής, βυθισμένος και αδύναμος. Η γλώσσα είναι χλωμή και το επίχρισμα της λεπτό.
 

Αντιμετώπιση: Ενίσχυση του τσι και θέρμανση του γιάνγκ.