Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Υπογονιμότητα

Αν σε ένα ζευγάρι μετά από δύο χρόνια φυσιολογικής σεξουαλικής ζωής χωρίς προφυλάξεις, δεν έχει παρουσιαστεί εγκυμοσύνη τότε πρόκειται για σύνδρομο υπογονιμότητας. Στην αρχαία Κίνα έλεγαν ποιητικά για τις γυναίκες που σε προχωρημένη ηλικία δεν είχαν αποκτήσει παιδιά "τσουάν μπου τσαν", δηλαδή "ώριμη αλλά δεν έχει γεννήσει ακόμα". Η ΚΙ μοιράζει τα αίτια της υπογονιμότητας στην γυναίκα κατά 40-55%, στο άνδρα κατά 25-40% ή και στους δύο κατά 20%.
Να δούμε σύντομα την εξέλιξη της γνώσης για την υπογονιμότητα στην ΚΙ. Στο "Βιβλίο Αλλαγής του Τζόου" (Zhōu Yì, 周易) χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το όνομα της πάθησης μπου γιούν, δηλαδή υπογονιμότητα. Στα κείμενα "Απλές Ερωτήσεις" και ειδικότερα στο κεφάλαιο για τις "αγνές αρχαίες εποχές" (shàng gǔ tiān zhēn lùn,上古天真论) αναφέρεται πως "όταν το νεφρικό τσι είναι άφθονο, τότε ο μεσημβρινός ρεν διανοίγει και κινείται άφθονος και η έμμηνος ρύση ξεκινάει, μαζί με την ικανότητα για σύλληψη". Στα ίδια κείμενα και στο κεφάλαιο για τα "άδεια οστά" (gǔ kōng lùn, 骨空论) αναφέρεται πως "όταν ο μεσημβρινός ντου νοσεί εμφανίζεται και η υπογονιμότητα".   
Κατά τη δυναστεία των Τσιν και των Χαν, στα κείμενα Σεν Μπιαο Μπεν Τσαο Τζινγκ (shén biǎo běn cǎo jīng, 神表本草经) και ειδικά στο κεφάλαιο για το βότανο Fluoritum (zĭ shí yīng, 紫石英) αναφέρεται πως "όταν στη μήτρα της γυναίκας υπάρχει άνεμος-κρύο τότε δεν υπάρχει ελπίδα για εγκυμοσύνη για 10 χρόνια".
 Στα "Ουσιώδη Κείμενα του Χρυσού Θαλάμου" (jīn kuì yào luè, 金匮要略) και ειδικά στο κεφάλαιο για τη συνταγή "θέρμανση των μεσημβρινών" (Wēng Jīng Tāng, 温经汤) αναφέρεται πως "όταν το υπογάστριο της παντρεμένης γυναίκας είναι κρύο, τότε για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα μπορέσει να συλλάβει".
Κατά τη δυναστεία των δυτικών Τζιν στα "Συστηματοποιημένα Κλασσικά Κείμενα Βελονισμού και Μοξοθεραπείας" (Zhēn Jiŭ Jiă Yĭ Jīng, 针灸甲乙经 ) και ειδικά στο κεφάλαιο για τις "πολύπλοκες ασθένειες των παντρεμένων γυναικών"  (fù rén zá bìng, 妇人杂病) αναφέρεται πως "στις γυναίκες που δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί, στο σημείο βελονισμού -Αποθήκη Πρωταρχικού Τσι (RN 4)- εντοπίζεται στάσιμο αίμα το οποίο δεν κινείται καθοδικά". Από αυτό το απόσπασμα καταλαβαίνουμε πως το στάσιμο αίμα είναι ένα από τα αίτια της υπογονιμότητας.
Στη δυναστεία των Σούι και των Τανγκ στην "Πραγματεία για την Προέλευση και τις Εκδηλώσεις Διαφόρων Ασθενειών" (Zhū Bìng Yuán Hòu Lùn, 诸病源候论) αναφέρεται πως τα αίτια της υπογονιμότητας σχετίζονται με τη διαταραχή των εμμήνων, τη δημιουργία  εμποδίων στη φυσική ροή των εμμήνων, με την παρουσία κρύου που εντοπίζεται στη μήτρα, με τη λευκόρροια, με ογκίδια και γενικότερα προϊόντα στάσης του τσι και του αίματος.
Στη δυναστεία των Τανγκ και τα κείμενα " Συνταγές που Aξίζουν Χίλια Χρυσά" (Qiān Jīn Yào Fāng, 千金要方) τα αίτια της υπογονιμότητας μοιράζονται εξίσου στα δύο μέρη του ζευγαριού, μια πληροφορία που στην εποχή εκείνη ήταν σημαντική ακαδημαϊκά και κοινωνικά, δεδομένου του ότι μέχρι τότε το βάρος της αιτιότητας έπεφτε περισσότερο στη γυναίκα.
 

Σήμερα η ΚΙ διακρίνει τέσσερις παθολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους μπορεί να εμφανιστεί υπογονιμότητα:
Νεφρική ανεπάρκεια: Αν το κληρονομικό νεφρικό τσι είναι ανεπαρκές, αν δεν υπάρχει εγκράτεια στη σεξουαλική δραστηριότητα, αν υπάρχουν ή υπήρξαν στο παρελθόν σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, αν υπάρχουν επανειλημμένες αποβολές, τότε το νεφρικό τσι θα βρεθεί σε κατάσταση ανεπάρκειας. Επίσης στους ηλικιωμένους το νεφρικό τσι σταδιακά μειώνεται, για αυτό και όσο μεγαλύτερη η ηλικία κάποιου, τόσο μειώνεται η πιθανότητα γονιμοποίησης. Όταν υπάρχει νεφρική ανεπάρκεια τότε ο μεσημβρινός τσονγκ και ο μεσημβρινός ρεν χάνουν τη δύναμη τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συγκρατήσουν την πεμπτουσία, κάτι που τελικά προκαλεί υπογονιμότητα. Αν το νεφρικό γιάνγκ είναι ανεπαρκές ή τα νεφρά προσβληθούν από κρύο και υγρασία, τότε η λειτουργία της μήτρας επηρεάζεται με αποτέλεσμα τη μη συγκράτηση της πεμπτουσίας, κάτι που τελικά οδηγεί στην υπογονιμότητα. Σε περίπτωση που υπάρχει εξασθένηση και ανεπάρκεια του νεφρικού γιν ή υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, πολλές γέννες ή αποβολές, χρόνιες παθήσεις που συνοδεύονται από αιμορραγία και κατανάλωση του γιν, τότε το  τιαν γκούι που είναι σημαντικό συστατικό για την γονιμοποίηση, χάνει την πηγή του και η θάλασσα του αίματος του μεσημβρινού τσονγκ και ρεν αδειάζει. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να συγκρατηθεί η πεμπτουσία οδηγώντας στην υπογονιμότητα.
Στάση του ηπατικού τσι: εάν το άτομο είναι αγχώδες και συναισθηματικά ευαίσθητο, εάν τα επτά συναισθήματα είναι σε κατάσταση υπερβολής βλάπτοντας τον οργανισμό ή εάν τα συναισθήματα δεν εκφράζονται, τότε η κίνηση του τσι γίνεται ανώμαλη. Λόγω της ανώμαλης κίνησης του τσι, το ήπαρ επηρεάζει τη θρέψη του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τραφεί ο μεσημβρινός τσονγκ και ο μεσημβρινός ρεν, οδηγώντας σε μη υποστήριξη της πεμπτουσίας και το σύνδρομο υπογονιμότητας. Όταν υπάρχει στάση του ηπατικού τσι, το ήπαρ περιορίζει το σπλήνα με αποτέλεσμα να χάνεται η σύνδεση του σπλήνα με το μεσημβρινό ρεν. Τελικά ο μεσημβρινός ρεν και ντάι απορυθμίζονται προκαλώντας υπογονιμότητα.
Στάση αίματος στη μήτρα: στάση αίματος είναι η αιτία αλλά και το παθολογικό προϊόν της συγκεκριμένης πάθησης. Το κρύο, η ζέστη, η ανεπάρκεια, η υπερβολή, μπορεί να προσβάλουν το σώμα, με αποτέλεσμα τη στάση των μεσημβρινών τσονγκ και ρεν και τη στάση αίματος στη μήτρα. Αυτό προκαλεί τη στάση και παρεμπόδιση του μεσημβρινού μπάο και τελικά το σύνδρομο υπογονιμότητας. Η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα είναι μια ακόμη αιτία που μπορεί να προκαλέσει στάση στη μήτρα και υπογονιμότητα.
Φλέγμα και υγρασία αποθηκεύονται εσωτερικά: η ανεπάρκεια του γιάνγκ του νεφρού και του σπλήνα, η υπερβολική σωματική κόπωση, η νοητική υπερκόπωση και η υπερβολική κατανάλωση τροφής τραυματίζουν το σπλήνα. Επίσης η αρνητική επιρροή του ήπατος στο σπλήνα, μπορεί να οδηγήσει σε υπολειτουργία του σπλήνα. Επίσης η ανεπάρκεια γιάνγκ του νεφρού μπορεί να μην θερμαίνει το σπλήνα. Όταν ο σπλήνας χάσει τη φυσιολογική του λειτουργία, τότε το νερό και η υγρασία δεν κινούνται και αποθηκεύονται εσωτερικά. Όταν υπάρχει ανεπάρκεια του νεφρικού γιάνγκ τότε το νερό δεν μεταβολίζεται επαρκώς, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται η κίνηση του, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φλέγματος και την κατακράτηση υγρασίας. Επίσης η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών τροφών με έντονες γεύσεις, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υγρασίας και φλέγματος που στη συνέχεια εμποδίζουν και φράζουν τη μήτρα. Τελικά η μήτρα δεν μπορεί να συγκρατήσει την πεμπτουσία και εμφανίζεται υπογονιμότητα. Το φλέγμα μπορεί να καθυστερεί και να σταματά την κίνηση του τσι οδηγώντας σε στάση του τσι. Η στάση του τσι προκαλεί αιματική στάση και τελικά το μίγμα φλέγματος και στάσης  προκαλούν υπογονιμότητα.
 


Πλαστικές Χρωματιστές Βελόνες Βελονισμού μίας Χρήσης
Πλαστικές Χρωματιστές Βελόνες Βελονισμού μίας Χρήσης (2.50 €)