Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Ανδρική Aνικανότητα (Σύνδρομο Γιάνγκ Βέι)

Το σύνδρομο γιάνγκ βέι ή αλλιώς ανδρική ανικανότητα (yánɡ wěi, 阳痿) σύμφωνα με την ΚΙ είναι η κατάσταση κατά την οποία ο άνδρας κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης είτε δεν έχει επαρκή ή καθόλου στύση,  είτε έχει στύση αλλά δεν μπορεί να τη διατηρήσει, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να έχει φυσιολογική σεξουαλική επαφή.  Το σύνδρομο γιάνγκ βέι αναφέρθηκε για πρώτη φορά στα "Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα". Από τα κείμενα αυτά βγαίνει το συμπέρασμα πως τα βασικά αίτια του συνδρόμου είναι η ανεπάρκεια-κατανάλωση και ο παθολογικός παράγοντας ζέστη.
Κατά τη δυναστείες των Σούι, Τανγκ και Σονγκ η ιατρική κοινότητα είχε καταλήξει πως η ανικανότητα οφείλεται σε τραυματισμό, κατανάλωση ή ανεπάρκεια του συστήματος του νεφρού. Συγκεκριμένα στα κλασσικά κείμενα "Πραγματεία για την Προέλευση και τις Εκδηλώσεις Διαφόρων Ασθενειών" (Zhū Bìng Yuán Hòu Lùn, 诸病源候论) αναφέρεται πως "η κατανάλωση και ο τραυματισμός των νεφρών, καθώς και η ανεπάρκεια των νεφρών δεν θρέφει τα γεννητικά όργανα με αποτέλεσμα την εμφάνιση ανικανότητας". Επίσης στα ίδια συμπεράσματα καταλήγουμε και μετά από την παρατήρηση των θεραπειών της ίδιας εποχής, που εστίαζαν στη θέρμανση των νεφρών και την ενδυνάμωση του νεφρικού γιάνγκ.
Κατά τη δυναστεία των Μινγκ υπήρξε πρόοδος στην κατανόηση των αιτιών της ανικανότητας και προστέθηκαν νέα παθολογικά αίτια όπως η φωτιά περιορισμού, η υγρασία-ζέστη και ο συναισθηματικός τραυματισμός. Για παράδειγμα στα "Διάφορα Κείμενα Διάσημων Ιατρών της Δυναστείας των Μινγκ" (Míng Yī Zá Zhù, 明医杂著)  αναφέρεται πως "για τους άνδρες στους οποίους το πέος δεν εμφανίζει στύση, από τις αρχαίες βοτανικές συνταγές φαίνεται πως υπάρχει κατανάλωση της φωτιάς του μινγκ μεν (πύλης της ζωής) και κρύο ανεπάρκειας του τζινγκ τσι (τσι πεμπτουσίας). Όμως υπάρχει και φωτιά περιορισμού". Στα κείμενα "Τα Άπαντα του Τζανγκ Τζινγκ Γιούε" (Jĭng Yuè Quán Shū, 景岳全书) που γράφτηκαν κατά τη δυναστεία των Μινγκ, αναφέρεται πως "όταν η υγρασία-ζέστη φλέγει, τότε το πέος μαλακώνει". Ο Τζανγκ Τζινγκ Γιούε για να θεραπεύσει την ανικανότητα εστίασε την προσοχή του στην ανεπάρκεια της φωτιάς της πύλης της ζωής (mìng mén, 命门) χρησιμοποιώντας συνταγές όπως η συνταγή (shí guī wán,石归丸), η συνταγή (zàn yù wán, 赞育丸) και η συνταγή (shí kè án shēn wán, 石刻安神丸).  Σε ασθενείς όπου εκτός από το πρόβλημα της ανικανότητας συνυπήρχε και αδυναμία του τσι και του αίματος, τότε χρησιμοποιούσε συνταγές όπως η συνταγή "αριστερής αποκατάστασης" (zuŏ guī wán, 左归丸) και η συνταγή (bān lóng wán, 斑龙丸).
Άλλες πληροφορίες από την ίδια εποχή μας γνωστοποιούν πως η υπερβολική σκέψη και ο τρόμος μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια του σπλήνα και των νεφρών, οπότε και θεραπευτικά θα πρέπει να γίνει ενδυνάμωση της καρδιάς, του σπλήνα και του στομαχικού τσι. Σε πάσχοντες από υγρασία-ζέστη πρέπει να γίνει μείωση της φωτιάς και ενδυνάμωση των νεφρών.
Στη δυναστεία των Τσινγκ στα κλασσικά κείμενα "Κερί που Φωτίζει προς την Προέλευση και την Ανάπτυξη Διαφόρων Ασθενειών" (Zá Bìng Yuán Liú Xī Zhú, 杂病源流犀烛) αναφέρεται πως "σε ανθρώπους που έχουν χάσει τη θέληση και που ο περιορισμός (, 郁) βλάπτει το ήπαρ τους, έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί το ήπαρ να κρατήσει ανοιχτά τα κανάλια, κάτι που προκαλεί ανικανότητα". Ο ιατρός Γιόου Τζου Τζανγκ (Υòu Ζhǔ-zhāng) για την αντιμετώπιση του περιορισμού του ήπατος χρησιμοποίησε την συνταγή (dá yù tāng, 达郁汤).