Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Γκούι Γκεν

Το τσι γκονγκ «Επιστροφή στις Ρίζες» (guī gēn qì gōng, 归根气功) δημιουργήθηκε από τον ιατρό Σου Χονγκ Τάο. Ο Σου Χονγκ Τάο είναι ιατρός της κλασσικής και της Κινέζικης ιατρικής, με μεταπτυχιακές σπουδές και σημαντική κλινική εμπειρία στο τσι γκονγκ. Ένας από τους βασικούς δασκάλους του ήταν ο Τζάο Γκουάνγκ, ο οποίος υπήρξε ιατρός που ασκούσε την θεραπευτική μέσω της εκπομπής τσι στους ασθενείς του, σε νοσοκομείο του Πεκίνου. Αυτή τη στιγμή ο ιατρός Σου Χονγκ Τάο διευθύνει τον σύλλογο ιατρικού τσι γκονγκ της Κίνας ενώ ταυτόχρονα είναι ο μόνος που διδάσκει και θεραπεύει μόνο με το τσι γκονγκ και το τούι να σε νοσοκομείο του  Πεκίνου. Τις τελευτές δεκαετίες έχει εργαστεί προς την κατεύθυνση της έρευνας και της εφαρμογής του τσι γκονγκ στην ιατρική.
Η θεωρία στην οποία βασίζεται το τσι γκονγκ είναι αυτή της Κινέζικης ιατρικής και του Τάο. Ο ιατρός Σου Χονγκ Τάο λέει χαρακτηριστικά πως «το καλύτερο νοσοκομείο είναι η ανυπαρξία», μια κυρίως ταοϊστική προσέγγιση. Γκούι γκεν  (guī gēn, 归根) είναι ένας όρος που χρησιμοποίησε ο Λάο Τζι και το τσι γκονγκ γκούι γκεν είναι ένα σύστημα με το οποίο μπορεί να προσεγγιστεί η πηγή ή οι ρίζες.
Το τσι γκονγκ Επιστροφή στις Ρίζες ή διαφορετικά Επιστροφή στην Πηγή-Ανυπαρξία αποτελείται από ένα σύνολο ασκήσεων ειδικό για την εξισορρόπηση και την ενεργοποίηση των οργανικών συστημάτων της Κινέζικης ιατρικής. Το πρώτο σύνολο κινήσεων επικεντρώνεται στο σπλήνα και στο στόμαχο, το δεύτερο στους πνεύμονες και το παχύ έντερο, το τρίτο στο νεφρό και την ουροδόχο κύστη, το τέταρτο στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη και το πέμπτο στην καρδιά και λεπτό έντερο. Εκτός από τις κινήσεις, μέρος του τσι γκονγκ είναι και ο διαλογισμός σε όρθια και καθιστή στάση.