Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Γκε Χονγκ


Ο Γκε Χονγκ (gě hóng, 葛洪) ήταν σπουδαίος μελετητής των ιατρικών βοτάνων από την περιοχή Τζιάνκ Σου της Κίνας. Έζησε στην δυναστεία των Τζιν (晋代) περίπου το 283-343 μΧ. Ήταν ταοιστής, γνωστός για την προσπάθεια του να βρει το ελιξίριο της αθανασίας, μελετητής της ιατρικής και των φυσικών επιστημών, με αρκετούς οπαδούς και μαθητές. Έχει σημαντική ιστορική θέση στην Κίνα, στο πεδίο της ιατρικής, της φιλοσοφίας και των επιστημών.  Ο ίδιος μελέτησε πολλά ιατρικά κείμενα τα οποία ανέλυσε και διερεύνησε. Επίσης εξερεύνησε πολλές γνώσεις, πρακτικές και τεχνικές της τότε λαϊκής ιατρικής, τις οποίες και συστηματοποίησε.  Βασική του ιδέα ήταν πως ο άνθρωπος πρέπει να διατηρεί την υγεία του και να μην αρρωσταίνει για να μην χρησιμοποιεί φάρμακα. Ο Γκε Χονγκ έγραψε βιβλία για  την βοτανοθεραπεία. Τα βότανα που χρησιμοποιεί στις περισσότερες συνταγές του έπρεπε να ήταν απλά, εύχρηστα, να έχουν εύκολη πρόσβαση και να είναι φτηνά.
Έγραψε τα βιβλία:
«Συνταγές για τη Διάσωση του Στρατιώτη Μέσα στο Μανίκι» (肘后救卒方) ή εν συντομία «Συνταγές Μέσα στο Μανίκι» (肘后方)
«Συνταγές Μέσα στο Μανίκι για Επείγουσες Καταστάσεις» (Zhŏu Hòu Bèi Jí Fāng, 肘后备急方)
«Ιατρικές Συνταγές από το Χρυσό Θησαυροφυλάκιο» (Jīn Guì Yào Fāng, 金匮药方)
Ήταν ο άνθρωπος που μίλησε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κινέζικης Ιατρικής για την θεραπεία «δηλητηρίου με δηλητήριο»  (以毒攻毒).