Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Σύστημα Βελονισμού Ντονγκ

Το σύστημα βελονισμού Ντονγκ (dǒng shì, 董氏) πρόκειται για οικογενειακό θησαυρό που μεταφέρθηκε από γενιά σε γενιά έως τις μέρες μας λόγω της άμεσης αποτελεσματικότητας του. Η γνώση του συστήματος αυτού λέγεται πως προέρχεται από τον διάσημο ιατρό Χουά Τόου.
Ο βελονισμός και η μοξοθεραπεία αναπτύχθηκε στην Κίνα περίπου 3000 χρόνια πριν. Ο βασιλιάς Τσιν Σι Χουάνγκ (qín shǐ huáng, 秦始皇) βασίλεψε την περίοδο των εμπόλεμων βασιλείων και συγκεκριμένα από το 246 έως το 221 πΧ. στο βασίλειο των Τσιν. Υπήρξε ο πρώτος αυτοκράτορας της ενοποιημένης πλέον Κίνας, μέχρι τον θάνατο του το 210 πΧ. στην ηλικία των 49. Ο βασιλιάς αυτός αναφέρεται πως έκαψε πολλά αρχαία βιβλία, μεταξύ τους και ιατρικά κείμενα και έθαψε ζωντανούς πολλούς στρατιώτες, μελετητές και ιατρούς. Ιατροί που ξέφυγαν του κινδύνου, μετανάστευσαν στην περιοχή Σαν Ντονγκ όπου και κράτησαν ζωντανή την ιατρική τους γνώση μέσω του προφορικού και όχι του γραπτού λόγου. Η γνώση αυτή πέρασε από την μια γενιά στην άλλη προφορικά, ως οικογενειακό μυστικό. Λόγω της μακράς ιστορίας της Κίνας, των περιοδικών εμφυλίων πολέμων, οι γιατροί-μελετητές επέλεξαν να μεταδώσουν τις γνώσεις τους προφορικά, αντί να εμπιστευθούν τις πληροφορίες τους σε χαρτί ή μπαμπού που θα μπορούσαν να κλαπούν, χαθούν ή καούν. Έτσι, οι μελετητές απαιτούσαν από τους μαθητές τους να μαθαίνουν τα μαθήματα τους και τις γνώσεις αυτές με μηχανική αποστήθιση. Ο Δρ Ντονγκ ήταν μέλος οικογένειας όπου πέρασε αυτή η γνώση και όπου εφάρμοζαν ένα ξεχωριστό σύστημα βελονισμού.
Το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης του βασιλιά Τσιν Σι Χουάνγκ ήταν μεγάλο μέρος της γνώσης του βελονισμού και της μοξοθεραπείας να χαθεί ή κατακερματιστεί. Μετά από εκείνη την εποχή, τα «Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα» έγιναν τα κυρίαρχα κλασικά κείμενα και μαζί τους κυριάρχησε το σύστημα των δεκατεσσάρων μεσημβρινών, το οποίο δεν ήταν το μοναδικό σύστημα βελονισμού την εποχή εκείνη. Με τα «Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα» προηγούμενες πληροφορίες χάθηκαν ή παραλήφτηκαν και άλλες νεότερες θεωρίες και ιδέες προστέθηκαν.
Μετά την ήττα του Τσιάνγκ Κάι Σεκ (Chiang Kai-shek, 常凯申) το 1949 ο μοναδικός ιατρός που γνώριζε αυτό το σύστημα, ο Ντονγκ μετανάστευσε στην Τάι Πέϊ της Ταιβάν όπου και ξεκίνησε να δίνει δωρεάν θεραπείες σε στρατιώτες που πολέμησαν κατά του κομουνιστικού κόμματος της Κίνας. Εκεί έγραψε το μοναδικό βιβλίο για το σύστημα βελονισμού το οποίο του είχε δοθεί ως οικογενειακός θησαυρός. Οι 75 μαθητές του, όσες και οι γενεές πριν από τον Δρ. Ντονγκ, έγραψαν πολλά για το σύστημα του. Ο ίδιος δεν έδινε μαθήματα, απλά άφηνε τους μαθητές να παρακολουθούν την κλινική του πράξη.
Στο σύστημα του εφαρμόζει βελονισμό στα άκρα και στην κεφαλή, ενώ στον κορμό εφαρμόζεται μόνο θεραπευτική αφαίμαξη. Τα περισσότερα σημεία είναι διαφορετικά από τα γνωστά σημεία των 14 μεσημβρινών. Το σύστημα αυτό μοιράζεται πολλά κοινά σημεία με τα «Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα» και βασίζεται στο Γι Τζινγκ.