Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Μεσημβρινός τσονγκ

Ξεκινάει από το υπογάστριο, από το ίδιο σημείο όπου ξεκινούν και οι μεσημβρινοί ρεν και ντου και πορεύεται εσωτερικά στην σπονδυλική στήλη όπου συνδέεται και με τον μεσημβρινό ντου. Το εξωτερικό του τμήμα προβάλει από το σημείο ST 30 (Qì Chōng, 气冲) έως το σημείο KI 21 (Yōu Mén, 幽门) από εκεί συνεχίζει την πορεία του στο στήθος και στον τράχηλο.
Κλάδος του μεσημβρινού διαχωρίζεται στην κοιλιά, εισέρχεται στα νεφρά και έπειτα ακολουθεί την εσωτερική πορεία του κάτω άκρου μέχρι τον άκρο πόδα.
Άλλος κλάδος διαχωρίζεται από το έσω σφυρό και καταλήγει στο KI 1 (Yǒng Quán, 涌泉) και στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.


Ο μεσημβρινός λέγεται από τα κλασσικά κείμενα πως είναι η θάλασσα των τζανγκ και φου οργάνων. Τα θρεπτικά συστατικά των τζανγκ και φου οργάνων παρέχονται από τον μεσημβρινό τσονγκ. Σε άλλα κλασσικά κείμενα λέγεται πως ο μεσημβρινός τσονγκ είναι η θάλασσα του αίματος ή η θάλασσα των 12 κύριων μεσημβρινών.