Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Σεν

Το ιδεόγραμμα σεν "" προέρχεται από δύο άλλα ιδεογράμματα το
shi: εισροή (από τον ουρανό)
και το
shen: επέκταση, έκφραση ( είναι σαν 2 χέρια που τεντώνουν ένα σκοινί)
 

Οπότε το σεν-πνεύμα-νους προέρχεται από τον ουρανό και μπορεί να επεκταθεί και εκφραστεί απείρως εσωτερικά στον άνθρωπο. Το σεν χωρίζεται σε διαφορετικές ποιότητες στο σώμα όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα.
 

Όργανο

Τύπος πνεύματος

Μετάφραση

Επίδραση σε

Καρδιά

σεν

πνεύμα-νους (γενικό πνεύμα)

ύπαρξη

Ήπαρ

χουν

αιθέρια ψυχή

σκοπός ζωής

Πνεύμονες

πο

υλική ψυχή

ζωηρότητα

Νεφρά

τζι

θέληση

κίνητρα

Σπλήνα

γι

σκέψη

πρόθεση

 

Καρδιά- Σεν (γενικό πνεύμα) σχετίζεται με  την ικανότητα του απλά να υπάρχουμε. Είναι  ο άδειος χώρος, είναι η κατάσταση ειρήνης με τον κόσμο και τον εαυτό.  Λειτουργίες: ύπνος, μνήμη, σκέψη, πνεύμα, συνειδητότητα.
 

 

Ήπαρ -Χουν (αιθέριο τμήμα της ψυχής) σχετίζεται με αυτό που κάνουμε, με  το σκοπό της ζωής. Λειτουργίες: σχεδιασμός, ενόραση, όραμα, ύπνος, όνειρα, συναισθηματική ισορροπία.
 

Πνεύμονες -Πο (υλικό τμήμα της ψυχής) σχετίζεται με τη ζωηρότητα όπως πχ  ο ενθουσιασμός που δημιουργείται σε ένα πάρτι. Λειτουργίες: ενστικτώδεις αντιδράσεις, το πνευματικό αυτό κλάσμα δίνει την δυνατότητα να αισθανθούμε, να ακούσουμε, να δούμε και να νοιώσουμε θλίψη. Παρέχει προστασία από ψυχικές επιρροές.  
 

Νεφρά -Τζι (θέληση- ικανότητα για κίνηση προς τα μπροστά) σχετίζεται με την ομαλή κίνηση στην ζωή. Λειτουργίες: κίνηση κατά την ανάπτυξη, την γέννηση.
 

Σπλήνα -Γι (σκέψη) σχετίζεται με την πρόθεση, καθώς και την ικανότητα να προβλέπεις τα αποτελέσματα των πράξεων. Λειτουργίες: σκέψη, συνειδητότητα, πρόθεση.