Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Μεσημβρινοί

Το ιδεόγραμμα τζινγκ (jìng, 经) στην αρχαία Κίνα χρησιμοποιούταν για να περιγράψει τη συσκευή που ύφαιναν το ύφασμα. Όταν υφαίνεται το ύφασμα, κλωστές τοποθετούνται οριζόντια και κάθετα. Ο κατακόρυφες αυτές γραμμές ονομάζονταν τζινγκ και οι οριζόντιες λούο. Στην φύση συναντάται συχνά ένα συγκεκριμένο πρότυπο, όπου στο κέντρο υπάρχει κάτι παχύ το οποίο είναι κατακόρυφο, από το οποίο προεξέχουν άλλες λεπτότερες δομές κάθετες σε αυτό, όπως για παράδειγμα στα δέντρα. Αυτό το κατακόρυφο, παχύ πρότυπο ονομάζεται τζινγκ. Μεταξύ των τζινγκ εμφανίζεται ένα δίκτυο λουό.
 

Στο πλαίσιο της Κινέζικης Ιατρικής, τζινγκ είναι οι κύριοι μεσημβρινοί οι οποίοι είναι παχιοί και κινούνται κατακόρυφα στο σώμα ενώ οι λουό (luò, 络) είναι οι μικρότεροι μεσημβρινοί, δίκτυα μεταξύ των τζινγκ.  Το ανθρώπινο σώμα είναι μέρος της φύσης και καθρεπτίζει τους ίδιους νόμους δημιουργίας που υπάρχουν στην φύση. 
 

Με την λέξη τζινγκ-λούο στην ΚΙ εννοείται το σύστημα των μεσημβρινών που κινούνται κατακόρυφα και οριζόντια. Είναι οι δρόμοι μέσω των οποίων εκδηλώνεται η φυσιολογία και η παθολογία του οργανισμού.  Οι κύριοι μεσημβρινοί τζινγκ σύμφωνα με τα Κλασσικά Κείμενα του Κίτρινου Αυτοκράτορα βρίσκονται βαθειά στο σώμα, μεταξύ των ιστών. Δηλαδή πρόκειται για χώρο μεταξύ ιστών. Δεν έχουν υλική υπόσταση και για αυτό δεν μπορούν να εξεταστούν ανατομικά. Οι μεσημβρινοί δεν είναι σωλήνες αλλά χώροι οι οποίοι ορίζονται από τους ιστούς του σώματος. Η λειτουργία των μεσημβρινών ισοδυναμεί με την ζωή και η μη λειτουργία με τον θάνατο. Η έκφραση της παθολογίας σχετίζεται με τους μεσημβρινούς. Επίσης οι μεσημβρινοί "ρυθμίζουν την ανεπάρκεια και την υπερβολή". Δηλαδή αν ένα τμήμα του οργανισμού βρίσκεται σε ανεπάρκεια, οι μεσημβρινοί θα λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε το τμήμα αυτό να παραλάβει περισσότερη θρέψη. Στα κλασσικά κείμενα λέγεται πως οι μεσημβρινοί έχουν επίσης "αμυντική λειτουργία". Ο βελονισμός διεγείρει αυτήν τη λειτουργία.  Αν και οι γενικοί κανόνες δημιουργίας και πορείας των μεσημβρινών είναι κοινοί, υπάρχουν αρκετές διαφορές μεταξύ των μεσημβρινών των ανθρώπων. Αυτό είναι το αίτιο που τα σημεία βελονισμού δεν έχουν απολύτως κοινή εντόπιση σε όλους.