Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Guasha

Γκουά σα ή θεραπευτική απόξεση  είναι μια από τις θεραπείες της ΠΚΙ. Η θεραπευτική απόξεση (guā shā, 刮痧) είναι μια λαϊκή θεραπεία που χρησιμοποιεί και η ΠΚΙ. Για την εφαρμογή της χρησιμοποιείται μια κεράτινη πλακέτα και ένα λιπαντικό μέσο όπως έλαιο κρέμα κτλ. Αφού  γίνει επάλειψη του λιπαντικού, εφαρμόζεται απόξεση στο δέρμα κυρίως για την αποβολή τοξινών και παθογόνων.

Βασικές τεχνικές της θεραπευτικής απόξεσης
Άμεση θεραπευτική απόξεση (zhí jiē guà shā fǎ, 直接刮痧法): πάνω στο γυμνό δέρμα του ασθενή γίνεται επάλειψη λιπαντικού υγρού και εφαρμόζεται άμεση απόξεση.
Έμμεση θεραπευτική απόξεση (jiàn jiē guà shā fǎ, 间接刮痧法): στην περιοχή εφαρμογής της θεραπείας τοποθετείται ένα λεπτό ύφασμα πάνω από το γυμνό δέρμα και εφαρμόζεται η απόξεση. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δέρμα από τον τραυματισμό.
Μετά την θεραπεία το δέρμα σκουπίζεται και συστήνεται στον ασθενή αποφυγή επαφής με κρύο και αέρα καθώς και κρύο μπάνιο για την προσεχή μία ώρα

Θεραπευτικές αρχές- δράσεις  της θεραπευτικής απόξεσης

  • Εξισορρόπηση του γιν γιανγκ (píng héng yīn yáng, 平衡阴阳)
  • Ενεργοποίηση της αιματικής κυκλοφορίας (huó xuè, 活血)
  • Ρύθμιση της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων
  • Προώθηση της ροής των μεσημβρινών (shū tōng jīng luò, 疏通经络)
  • Αποβολή των τοξινών (pái chú dù sú, 排除毒素)