Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Κοιλιακό Άλγος

Κοιλιακό Άλγος  (Fu Tong  腹痛)


Είναι ένα συχνό σύμπτωμα στην καθημερινή κλινική πράξη. Το σύνδρομο του κοιλιακού άλγους αναφέρεται στον πόνο στο επιγάστριο ή γενικότερα στην κοιλιακή χώρα, σχετιζόμενο με το γαστρεντερικό σύστημα.
 
Αίτια και Διαφοροδιάγνωση:

Προσβολή εξωγενούς κρύου
Το κρύο είναι είτε ο εξωτερικός παθολογικός παράγοντας που προσβάλει την κοιλιά ή η πρόκειται για υπερκατανάλωση κρύας φύσης ή θερμοκρασίας φαγητού. Το κρύο με την ιδιότητα του να προκαλεί σύσπαση επιφέρει κοιλιακό άλγος. Ο πόνος είναι οξύς και εμφανίζεται ξαφνικά. Τα άκρα είναι κρύα , τα κόπρανα μαλακά και υπάρχει απουσία δίψας. Ο πόνος ανακουφίζεται με την ζέστη και επιδεινώνεται με το κρύο.

Γιάνγκ ανεπάρκεια
Ιδιοσυγκρασιακή γενική γιανγκ ανεπάρκεια ή μόνο ανεπάρκεια του σπληνικού γιάνγκ προκαλεί διαταραχή στη λειτουργία μεταφοράς και μετατροπής του σπλήνα, κάτι που συνεπάγεται σε στάση του τσι, επιφέροντας πόνο στην κοιλιά. Εδώ ο πόνος είναι κολικοειδής, χρόνιος, μέτριος σε ένταση και  χειροτερεύει με το κρύο ή την πείνα και βελτιώνεται με την ζέστη.

Υπερκατανάλωση τροφής
Η υπερκατανάλωση παχυντικών ή/και λιπαρών τροφών οδηγεί σε κατακράτηση και στάση του φαγητού. Επίσης η υπερκατανάλωση ποτών προκαλεί δυσλειτουργία της πέψης. Η στάση του φαγητού και η ανεπάρκεια της πέψης επιφέρουν πόνο στην κοιλιά. Ο πόνος συνοδεύεται από διάταση στο επιγάστριο που χειροτερεύει με την πίεση. Ταυτόχρονα πιθανότατα εμφανίζεται λόξυγκας, ερυγές και ήπια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.