Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Άρθρα

Φιλτράρισμα Αποτελεσμάτων       Ταξινόμηση
Άσθμα Αντιμετώπιση από την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική 15/1/2011

Άσθμα είναι μια νόσος στην οποία παρατηρείται χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία χαρακτηρίζεται από αναστρέψιμη απόφραξη των αεραγωγών, με συνέπεια την εμφάνιση βήχα, συριγμού, συσφιγκτικού αισθήματος στο στήθος και δύσπνοια. Το άσθμα είναι ένα σύνδρομο το οποίο μπορεί να έχει πολλές μορφές. Πολλοί ασθενείς με καλά ελεγχόμενο άσθμα είναι ασυμπτωματικοί. Η Κίνα έχει πιθανά τον πιο χαμηλό επιπολασμό άσθματος στο κόσμο, ενώ αντίθετα στην  Αγγλία το 7% των ενηλίκων πάσχει από την νόσο. Στο άρθρο αυτό θα δούμε πως η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) αναλύει το ασθμα. Το άσθμα (στα κινέζικα: σιαο μπινγκ- xiào bìng - 哮病) έχει ως βασικό παθολογικό αίτιο το φλέγμα, το οποίο σύμφωνα με την ΠΚΙ σχηματίζεται κυρίως από τον ανεπαρκή μεταβολισμό του νερού. Το φλέγμα επηρεάζει την λειτουργία των πνευμόνων και εμποδίζει την φυσική πορεία του τσι, με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία των πνευμόνων.

Πονοκέφαλος και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική 2/12/2010

Ο πονοκέφαλος είναι μια πολύ συχνή παθολογική κατάσταση που ταλαιπωρεί αρκετούς συνανθρώπους μας. Ο πονοκέφαλος τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται από την συμβατική ιατρική κυρίως με τα γνωστά παυσίπονα, τα οποία ναι μεν εμποδίζουν την αγωγή του αλγεινού ερεθίσματος ανακουφίζοντας το σύμπτωμα του πόνου, αλλά δεν έχουν καμία δράση στο βαθύτερο αίτιο αυτού. Δεδομένου του ότι ο πονοκέφαλος δεν είναι κάποια απειλητική κατάσταση, συχνά το αίτιο του δεν διερευνάται σε βάθος. Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) μέσα από την δική της προσέγγιση αντιμετωπίζει ριζικά τέτοιου είδους καταστάσεις και όχι απλός συμπωματικά.
 

Κοινό Κρυολόγημα και Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική 21/9/2010

Το κρυολόγημα (στα κινέζικα: γκαν μαο - gǎn mào - 感冒) σύμφωνα με την ΠΚΙ ξεκινάει μετά την επίθεση παθολογικών παραγόντων. Το  αποτέλεσμα της επίθεσης αυτής είναι το «κοινό κρυολόγημα», το οποίο αν και εμφανίζεται τις περισσότερες φορές κατά την άνοιξη και τον χειμώνα μπορεί να παρουσιαστεί και στις υπόλοιπες εποχές.
 

Αίτια δυσθεράπευτων παθήσεων: Υγρασία και Φλέγμα. 19/8/2010

 Η διερεύνηση των αιτιών της ασθένειας μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και διαφορετικά θεραπευτικά συστήματα μπορεί να γεννήσει νέες ιδέες στους θεραπευτές, για την εφαρμογή πιο επαρκών θεραπειών αλλά και να συμβάλει σε μια πιο αποτελεσματική προσωπική πρόληψη στον καθένα από εμάς ξεχωριστά. Στο άρθρο που ακολουθεί θα αναλύσουμε τους παθολογικούς παράγοντες υγρασία και φλέγμα που σύμφωνα με την αρχαία Κινεζική γνώση είναι «το αίτιο εκατοντάδων ασθενειών».

Οι Ρευματισμοί μέσα από το Πρίσμα της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής 6/5/2010

Στην Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) οι ρευματοπάθειες περιγράφονται ως «Σύνδρομο Μπι». Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από στάση της ζωτικής ενέργειας τσι και του αίματος* στους μεσημβρινούς και τα αγγεία. Ο λόγος της στάσης αυτής είναι η προσβολή του σώματος από εξωτερικούς παθολογικούς παράγοντες όπως ο άνεμος, το κρύο, η υγρασία, η ζέστη και πιθανοί συνδυασμοί των παραγόντων αυτών. Εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως πόνος, μούδιασμα, οίδημα στις αρθρώσεις, δυσκινησία κτλ.

Το Τουι Να και η Ιστορία του 5/2/2010

Τουιναλογία (Tuinalogy - 推拿学) είναι η σπουδή μέρους της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) που αποτελεί το Τουι Να (TuiNa-推拿). Το Τουι Να είναι βασικά μια θεραπευτική τεχνική αλλά μέρος της μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διαγνωστικούς σκοπούς. Για να γίνει πιο κατανοητό μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε ως θεραπευτική μάλαξη της ΠΚΙ αν και αυτό είναι περιοριστικό και δεν την χαρακτηρίζει πλήρως.

Tai Ji Quan and Rehabilitaion 8/5/2009

Tai Ji Quan is a self-paced, non-competitive exercise that can be performed at any time or place without the need for large space. TJQ plays an important role in rehabilitation. In many cases it could be a significant rehabilitation method.

Βοτανοθεραπεία της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής 8/3/2009

Βοτανοθεραπεία ή φυτοθεραπεία  είναι η χρήση βοτάνων, δηλαδή μέρη φυτών (δρόγες) όπως φύλλα, ρίζες, ξύλο, άνθη, σπόρους, φλοιούς, καρπούς, φρούτα  καθώς και βοτανικών υλικών όπως έλαια, ρητίνες, σκόνες, αιθέρια έλαια κι χυμούς για θεραπευτικούς σκοπούς. Σε μερικά συστήματα βοτανοθεραπείας χρησιμοποιούνται  επιπλέον ζωικά προϊόντα και μέρη, μέταλλα και ορυκτά.
Τα φυτά χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς πριν την καταγραφή της ιστορίας. Η σχετικά πρόσφατη διάκριση των φυτών σε βότανα, φρούτα και λαχανικά μας κάνει να ξεχνάμε τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών που δεν τα αποκαλούμε βότανα.

Καλοκαιρινή αποτοξίνωση και Κινέζικη διαιτοθεραπεία 18/7/2008

Το σώμα μας είναι ένας μικρόκοσμος του φυσικού κόσμου που ανατέλλει και δύει με την εναλλαγή των εποχών. Η εποχιακή διατροφή είναι κυρίαρχη στην Ελληνική όπως και στην Κινέζικη παράδοση. Αυτό που μένει να κάνουμε εμείς που αναζητούμε την ευεξία, είναι να την ακολουθήσουμε διότι συσσωρεύει την εμπειρία και την σοφία χιλιάδων χρόνων.

Αισθητική προσώπου με Βελονισμό 1/1/2007

Οι ρυτίδες και η χαλάρωση της επιδερμίδας ήταν και παραμένουν ο εφιάλτης κάθε γυναίκας. Όμως και η ιδέα του χειρουργείου είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, εφιαλτική. Ευτυχώς σήμερα οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν για την πρόληψη της γήρανσης του προσώπου, και όχι μόνο, είναι πολλές. Μια από τις πιο αποτελεσματικές, ανώδυνες και χωρίς παρενέργειες είναι ο αισθητικός βελονισμός, στον οποίο άλλωστε οφείλουν τη λάμψη του προσώπου τους διάσημες γυναίκες όπως η Μαντόνα, η Γκουίνεθ Πάλθροου, η Σέρ κ..α.