Καλώς ήρθατε στο YinYang.gr

 

Το yinyang.gr είναι ένα φιλόδοξο εγχείρημα για την προώθηση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ) στην Ελλάδα. Καλούμε όλους εσάς που ασχολείστε με κάποιο από τα πεδία της ΠΚΙ να συμμετέχετε ενεργά στο εγχείρημα αυτό.

 

e-shop - Είσοδος Μέλους

Σε κάποιες περιπτώσεις μητρορραγίας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε βότανα προώθησης του αίματος;

Οι απαντήσεις σας:
σωστό – 14
λάθος – 20
δεν γνωρίζω – 7

Η σωστή απάντηση είναι σωστό γιατί:
 
Η μητρορραγία (bēng lòu, 崩漏) σύμφωνα με την Κινέζικη Ιατρική οφείλεται σε ένα από τα παρακάτω:

  1. Ανεπάρκεια του συστήματος του σπλήνα
  2. Ανεπάρκεια του συστήματος του νεφρού
  3. Ζέστη στο αίμα
  4. Αιματική στάση


Η αιματική στάση μπορεί να οφείλεται στην εσωτερική βλάβη που προκάλεσαν τα επτά συναισθήματα, στη ζέστη, την ανεπάρκεια ή το κρύο ή στην ανικανότητα του αίματος να ηρεμήσει μετά από τη  γέννα. Όταν η μητρορραγία οφείλεται σε αιματική στάση τότε πρέπει να προωθήσουμε το αίμα με κατάλληλα βότανα και συνταγές.   

Αυτό που συμπεραίνουμε από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι πως αν και η Κινέζικη Ιατρική (ΚΙ) έχει αρχές οι οποίες στηρίζονται στην κοινή λογική, δεν φτάνει μόνο η κατανόηση των αρχών αυτών και η κοινή λογική για να την εφαρμόσουμε. Αν και η κατανόηση των αρχών της ΚΙ και η εφαρμογή τους στην καθημερινότητα για την εξήγηση των φαινομένων είναι απολύτως επιθυμητή, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένας άλλος βασικός πυλώνας της ΚΙ είναι η πρακτική γνώση, η οποία έχει συσσωρευτεί σε κείμενα της ΚΙ πολλούς αιώνες πριν έρθουμε στην ζωή για να την χρησιμοποιήσουμε. Αυτό που μένει στους θεραπευτές της ΚΙ είναι η συστηματική μελέτη των κειμένων αυτών.